Image default
Média és szórakozás

Végre! Fél évszázad után újra moziban az Egri csillagok! Aki teheti, menjen el és nézze meg a mozikban, aki nem tud elmenni, nézze meg nálunk! (A cikk videót tartalmaz) Hirmagazin.eu

Az eredeti bemutató után fél évszázaddal ismét mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet vasárnaptól országszerte vetítenek.

Gárdonyi Géza történelmi regényéből Nemeskürty István írt forgatókönyvet, amelynek alapján Várkonyi Zoltán rendezésébena magyar filmgyártás addigi legnagyobb produkciója jött létre 1967 és 1968 között. A korszak legnagyobb színművészeivel, magas színvonalú filmes technikákkal és seregnyi statisztával: a hadügyminiszter a Magyar Néphadsereg ötezer kiskatonáját vezényelte ki a forgatásra, ők alakították a török sereget.

A filmhez Szász Endre tervei alapján Pilisborosjenőn felépítették az egri vár mását. Több ezer fegyvert, korhű díszletek és jelmezek százait készítették el. A forgatás több mint másfél évig tartott különböző magyarországi helyszíneken és Bulgáriában, a Fekete-tenger partján.

Az Egri Csillagok forgatási helyszíne napjainkban. FORRÁS: TURISTA MAGAZIN/JOÓ ANNAMÁRIA

A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a kor legkiválóbb színészeivel forgattak: Sinkovits Imre Dobó Istvánt alakította, Bárdy György pedig Jumurdzsákot formálta meg. Cecey Éva szerepében Venczel Vera, Kovács István pedig Bornemissza Gergely szerepében volt látható. Mellettük szerepelt még a filmben Benkő Péter, Gobbi Hilda, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Major Tamás, Szemere Vera, Bessenyei Ferenc, Koncz Gábor és Zenthe Ferenc is.

Akkoriban szokatlan módon már a film előkészületeiről és a forgatásról is folyamatosan cikkeztek az újságok. Bornemissza Gergely és Cecey Éva szerepére Várkonyi közvéleménykutatást is indított az Ifjúsági Magazin hasábjain,amelyre tízezrével érkeztek szinte egyöntetű szavazatok.

A bemutató hatalmas siker lett, az Egri csillagok a magyar filmgyártás máig meghatározó darabjává vált. Az 1948 óta készült magyar mozifilmek közül a harmadik legnépszerűbb alkotás a maga kilencmillió feletti nézőszámával.

A videó forrása: youtube.com

Közzétevő: Placitum

Nyilatkozat: Köszönjük a megtekinthetőséget! Hirmagazin.eu

Aki nem tudja megnézni, mert nem tud elmenni, az nézze meg most, itt a magyar filmművészet csodálatos darabját! Hirmagazin.eu

A filmtörténeti klasszikust az 50. évforduló alkalmából a Filmalap digitalizálási és felújítási programjában teljeskörűen, 4K felbontásban restaurálták a Filmarchívum és a Magyar Filmlabor szakemberei. Az alkotás szín- és fényvilágának felújítására a Filmarchívum Csukás Sándor operatőrt kérte fel, aki Szécsényi Ferencnek, az Egri csillagok operatőrének tanítványa, barátja volt.

A nyilvános díszbemutatót vasárnap, a Pólus Mozi Nagytermében tartják.A vetítés előtti felvezető beszélgetésen részt vesz Kovács István és Benkő Péter színművész is.

Az ugyanerre a napra eső 3. Európai Art Mozi Nap keretében országszerte számos további helyszínen vetítik az Egri csillagokat. Többek között a budapesti Kino és Művész moziban, továbbá Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Székesfehérváron, Tapolcán, Cegléden és Gyöngyösön is. Október 25-től pedig Egerben, valamint a budapesti Tabán és Pólus Moziban is elérhető lesz a film. A legtöbb filmszínházban iskolák részére kedvezményes csoportos vetítéseken is megtekinthető az alkotás, ebben a forgalmazó Pannonia Entertainment nyújt szervezési segítséget a pedagógusoknak.

A cikk alapadatai: origo.hu

Forrás: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kylie Jenner le szeretné védetni a nevét

info

Kié lesz a 10 millió? Ma végleg eldől!

Mazsi

Emberi jogokat a drogos, perverz kismackóknak!

info