Hirmagazin.eu
Főoldal » Véget ért a tartományi választás Hessenben
Külföld

Véget ért a tartományi választás Hessenben

Az exit poll felmérések adatai alapján a szövetségi szinten nagykoalícióban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is sokat veszített támogatásából a Hessenben vasárnap tartott tartományi választásokon.

Az ARD német közszolgálati televízió által készített felmérés alapján a CDU a voksok 28 százalékát szerezte meg, az SPD pedig a szavazatok 20 százalékát kapta. A CDU 10,3, az SPD pedig 10,7 százalékpontot veszített a legutóbbi, 2013-ban tartott választásokhoz képest.

Volker Bouffier, Hessen német tartomány miniszterelnöke voksol a tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A tartományi szinten a CDU-val jelenleg koalícióban kormányzó Zöldek megerősödtek, a voksok 19,5 százalékát kapták, ami a párt számára rekordot jelent Hessenben. Az eddig a tartományi parlamenten kívüli, a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a voksok 12 százalékát szerezte meg. A Zöldek 8,4, az AfD 7,9 százalékponttal tudta növelni támogatottságát.

Az ARD által ismertetett kutatás azt mutatja, hogy az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jutott be még a hesseni Landtagba, a voksok 6,5 illetve 7,5 százalékával.

A német köztévé mandátumbecslést is közzétett, amely alapján a 110 fős hesseni Landtagban a CDU 33 mandátumra számíthat, az SPD-nek és a Zöldeknek pedig egyaránt 23-23 képviselője lehet a tartományi törvényhozásban. A Die Linke 8, az FDP 9, az AfD pedig 14 mandátumra számíthat.

Egyelőre csak találgatások zajlanak a lehetséges koalícióról

Ha a tényleges eredmények a felmérésnek megfelelően alakulnak, akkor a jelenlegi fekete-zöld, konzervatív-zöld koalíció mindössze egyetlen fős többséggel rendelkezik majd az új Landtagban, és ugyanilyen koalíciót alakíthatna ki a CDU a szociáldemokratákkal is. A CDU-Zöldek-liberálisak alkotta, a pártok színei alapján Jamaika-koalíciónak nevezett szövetségnek 65 képviselője lenne. Az SPD, a Zöldek és az FDP viszont együtt sem kaptak elég szavazatot ahhoz, hogy a konzervatív CDU nélkül többségbe kerüljenek.

Az ARD adatai szerint a részvétel alacsonyabb volt, mint 2013-ban; akkor a választásra jogosultak 73,2 százaléka járult az urnákhoz, most 67,5 százalékuk adta le voksát.

Volker Bouffier reménykedik a folytatásban

Hessen német tartomány konzervatív kormányfője, Volker Bouffier arra készül, hogy a vasárnapi tartományi választásokat követően is ő fogja vezetni a tartományi kormányt – derült ki a politikus vasárnap esti reagálásából.

„Továbbra is világos, hogy a miénk a legnagyobb frakció” – hangsúlyozta a politikus, miután a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) az előrejelzések szerint a voksok mintegy 28 százalékára számíthat.

A politikus azt is bejelentette, hogy egyeztetést kezdenek a többi párttal, kivéve a szociáldemokratáktól balra álló Baloldalt (Die Linke) és az CDU-tól jobbra elhelyezkedő Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot.

Sokat vesztettek a konzervatív erők

A politikus fájdalmas veszteségnek nevezte, hogy a párt 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint 10 százalékpontot veszített támogatásából. Ennek ellenére kijelentette, hogy azt a célt sikerült elérni, hogy a CDU nélkül ne lehessen kormányt alakítani Hessenben.

A Zöldek már a kormányba készülnek

A történelmi rekordnak számító eredményt elérő Zöldek frakcióvezetője, Mathias Wagner az előrejelzések ismeretében úgy értékelte a választást, hogy a zöldek világos felhatalmazást kaptak arra, hogy a tartomány következő kormányában is helyet kapjanak. A Zöldek eddig a CDU-val koalícióban irányították Hessent. Az előrejelzések szerint viszont a fekete-zöld koalíció többsége mindössze egyetlen főre apadhat a tartományi parlamentben.

A szociáldemokraták is csalódottak

 A szövetségi szinten a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták helyi csúcsjelöltje csalódottságának adott hangot, miután a párt szintén több mint tíz százalékpontot veszített támogatottságából a 2013-as voksolás óta. Thorsten Schäfer-Gümbel szerint a szövetségi kormány rossz megítélése is felelőssé tehető azért, hogy a párt rosszul szerepelt a tartományi választásokon. A felmérések is azt mutatják, hogy a hesseni választók a szövetségi kormány munkáját megítélve adták le szavazataikat a tartományi választáson.

A Landtagba várhatóan 7,5 százalékkal bejutó liberálisok vezetője, Christian Lindner vasárnap este közölte: ők is készek a koalíciós tárgyalások megkezdésére.

Az AfD konstruktív ellenzékiséget ígér

A politikai paletta jobbszélén található AfD vezetője, Jörg Meuthen értékelése szerint pártja elérte kitűzött célját Hessenben, ezért elégedett az eredménnyel. Mint mondta: jelenleg nem lát lehetőséget az együttműködésre a konzervatív CDU-val, ezért jó, konstruktív ellenzéki szerepre készül.

A  szövetségi kormány kritikája volt a választás eredménye

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén – hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson elszenvedett veszteségekből adódó tanulságot levonva.

Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy a szövetségi szintű politika fejleményei nagyban meghatározták a hesseni választást, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

Mint mondta, az SPD-nek jobban ki kell dolgoznia politi

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Veronai busztragédia: visszakapta jogosítványát a buszsofőr

Géza

Felfoghatatlan dolgot tett a fertőzött férfi egy kamaszlánnyal

Mazsi

Szúnyogcsípéssel terjed a halálos kór: Szerbiában már többen meghaltak

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------