Image default
Egészség - betegség

Vége a vitának, jön a bárányhimlő elleni oltás

Szeptembertől kötelező lesz bárányhimlő elleni védőoltás. A kormány nem változtatott azon a korábbi döntésén, hogy a vakcinát 13 és 16 hónapos korban kell beadni.

A bárányhimlő elleni védőoltást eddig is lehetett kérni, de fizetni kellett érte, és nem adták be egységesen minden kisgyermeknek. Ez változik meg egy héten belül. A korábbi döntés szerint a vakcinát ingyen, két részben, 13 és 16 hónapos korban, adják majd be, bár ezt a gyermekorvosok egy része kifogásolta.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt tartotta volna megfelelőnek, hogy a kicsik 15 és 18 hónaposan, más kötelező oltásokkal együtt kapják meg a bárányhimlő ellenit.

“Bizonyított, hogy jobb az immunválasz, ha egyszerre adjuk be az oltásokat, mint ha külön-külön. Nemhogy árt a babának, hanem még jót is tesz a hatás szempontjából” – mondta Póta György.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ezzel szemben úgy véli, hogy nem jó, ha az újonnan bevezetett oltást más vakcinákkal együtt adják be.

“A kötelező oltási rendszerben, amelyet most vezetünk be, nagyon fontos szempont, hogy lássuk, a frissen bevezetett vakcina biztonságosan, jól alkalmazható. ha esetleg bárkinél bármilyen szövődmény fellép, minél világosabban lehessen látni, hogy az egyik vagy a másik védőoltás miatt volt” – érvelt az államtitkár.

A felek nyár elején egyeztetést is kezdeményeztek a témában. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a döntéshozók nem változtattak a beadás idején: marad a 13 és a 16 hónapos kor.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

infostart

Hasonló hírek

Sanyika 6 évesen harmadszor daganatos..

Géza

Te jó ég! Kiderült, minden második fiatal nő ettől a betegségtől szenved

Mazsi

Fahéjjal az öregedő agysejtek ellen

Géza