Hirmagazin.eu
Főoldal » Vége a sztájknak! Dűlőre jutottak egymással az Audi dolgozói és a cégvezetés
Gazdaság

Vége a sztájknak! Dűlőre jutottak egymással az Audi dolgozói és a cégvezetés

Az egyhetesre meghirdetett maratoni sztrájk utolsó napján, azaz szerda délután, megszületett a bérmegállapodás az Audi Hungária és az Audi Hungária Független Szakszervezet között – erősítette meg a korábbi értesüléseket a Portfolio-nak Szimacsek Tibor szakszervezeti vezető.

Ezzel a sztrájk véget ért, tegnap 20 órától helyreáll a termelés a győri gyár teljes területén.

Audi-sztrájk: “Ez csoda, ilyet senki nem csinált előttünk Magyarországon”

Maratoni tárgyalássorozat után, az egyhetes sztrájk utolsó napján állapodott meg a győri Audi-gyár vezetése és a szakszervezeti tárgyalódelegáció. Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese a Népszavának felvillantotta, hogy hogyan is élték meg az elmúlt napokat.

Elmentünk a falig. Az utóbbi napokban rendkívül sűrűn tárgyaltunk a munkaadóval, és látszott, hogy ennél többet nem tudunk most elérni. A dolgozók is jelezték már, hogy elfáradtak, a sztrájkbizottság ezért a szerdai ajánlatnál úgy döntött: itt kell megállni – fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint, hogy az elmúlt napokat csodaként élték meg.
Sok félelem volt bennünk, mert előttünk ilyet senki nem csinált Magyarországon. Egy kis 9 fős csapatként szerveztük meg a sztrájkot, de a dolgozók végig mögöttünk álltak. Óriási támogatás volt mögöttünk, felemelő érzés volt – fejtette ki Csalogány, aki szerint a legfontosabb a 18%-os, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelés és ez utóbbi az alacsonyabb bérű dolgozók miatt volt fontos. Azt is elárulta, hogy a német kollégák is gratuláltak a szakszervezet teljesítményéhez, és üzenték: “a győriek most kivívták maguknak a tiszteletet”.

Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja az MTI-nek elmondta, elégedett a megállapodással. A dolgozók összefogtak a sztrájk alatt, és kitartottak a szakszervezet mellett, a sztrájkban részt vevők kezdeti 4000-4500 fős létszáma hétfőn ötezrre emelkedett – tette hozzá.

Nem hivatalos2019.01.30 16:50

Az Audi Hungária Független Szakszervezet Facebook-oldalán elérhető kommentek alapján, vagyis nem hivatalos információk szerint

létrejött a megállapodás a felek között szerda délután, vagyis az egyhetes sztrájk utolsó napján.

A nem hivatalos információk szerint a következő lehet a megállapodás tartalma:

  • 18%-os, de minimum 75.000 forintos alapbéremelés
  • VBK 400.000 forint 2019-re és 2020-ra
  • Lojalitási bónusz az 5.évtől 6000 forint, utána évente+1500 forint
  • Jubileumi bónusz: 10 év 100.000, 15 év 150.000, 20 év 200.000, 25 év egy havi fizetés, mozgóbér és plusz egy nap szabadság
  • Havonta egy szabad hétvége
  • Gyerekek utáni szabadság a munkavállaló kérése szerint
  • A hírek szerint a Hay szintek is módosulnak.

Közben az Audi Hungária HR portáljáról lekerült a január 29-i munkaadói ajánlatot tartalmazó cikk. Lehet, hogy épp frissítik az információkat.

A győri Audi sztrájkja legalább hétfőig lebénítja az ingolstadti üzemet is2019.01.30 15:51

Legalább hétfőig szünetel a termelés az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban a győri motorgyár dolgozóinak sztrájkja miatt – mondta a német autógyártó társaság egy szóvivője szerdán az MTI-nek.

A győri sztrájk miatt az ingolstadi gyárban le kellett mondani a csütörtöki és a pénteki műszakokat és a vasárnapról hétfőre virradóra tervezett rendkívüli műszakot is – ismertette.

Ingolstadtban hétfő óta szünetel a termelés, több mint tízezer járművet nem tudnak legyártani, mert hiányoznak hozzájuk a Győrben készülő motorok. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a termelés. Folyamatosan értékelik a helyzetet, várhatóan pénteken lehet majd döntést hozni arról, hogy mikor folytatódjék a munka – mondta a szóvivő.

Az Audi másik németországi gyára, a neckarsulmi üzem nem állt le, csütörtökre is van még megfelelő számú motor a járművek összeszereléséhez – ismertette.

A sztrájk miatti bevételkiesést és egyéb költségeket egyelőre nem lehet kiszámítani – mondta a szóvivő, kiemelve, hogy a szállítmányozástól a bérekig egy sor tényezőt figyelembe kell venni. Az biztos, hogy “minden sztrájk költséges”, így a győri is – jegyezte meg.

Itt az Audi hivatalos ajánlata:

Forrás: portfolio.hu

Hasonló hírek

Növelnék a cigaretta adóját, szigorítanák a bevándorlási különadót

Géza

Ennyivel nőhet a fizetése

Edit

Kéményseprőket toboroz az OKF

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------