Hirmagazin.eu
Főoldal » Vége a devizahiteles rémálomnak
Gazdaság

Vége a devizahiteles rémálomnak

lakashitel e1402673954647 300x169Forrás: Duna Híradó | 2015. 02. 01. 16:25:26

Február 1-jével kezdődik a bankok elszámoltatása is: a Kúria döntésével tisztességtelennek minősített árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések alkalmazásával beszedett pénzek kamatos kamattal visszajárnak, emiatt tavasztól 25-30 százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek. És szintén mától indul az úgynevezett fair bankrendszer, amely szigorú korlátok közé szorítja, hogy a bankok mikor és miért változtathatnak a szerződési feltételeken.
“Bő tíz éve kezdődött a devizahitelek felfutása. A szocialista kormányok idején nagyon magas volt a forinthitelek kamata, a bankok is tálcán kínálták a devizahiteleket, így a magyar családok nagy része frankban, euróban vagy jenben adósodott el. Sok százezer család, vagyis több millió ember került így csapdába.” – emlékeztek vissza a Duna Híradóban. Olcsó hitelek, sorozatos akciók, folyamatos reklámkampányok özönlöttek az újságokból és a tévéből. “Deviza lakáshitel, továbbra is akciós, 2,99%-os éves kamattal. Váltsa át, korábban felvett kedvezőtlen kamatozású forinthitelét….”

Hiába figyelmeztették a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokat

2003 környékén kezdtek átpártolni a bankok és a leendő lakástulajdonosok a devizahitelhez, elsősorban a svájci frankot választották. Miután a Medgyessy-kormány szigorította az első Orbán-kormány idején elindított, forint alapú hitelekre épülő lakástámogatási rendszert, már nem érte meg forintban felvenni a kölcsönt. Öt év alatt az addigi elenyésző összegről 6000 milliárd forintra nőtt a magyar családok által felvett devizahitelek mértéke. Az akkori árfolyamon. Pedig 2004 és 2006 között a Magyar Nemzeti Bank, az IMF, a Világbank, a PSZÁF és különböző hitelminősítők is többször figyelmeztették a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokat, hogy katasztrófához vezethet az eladósodás. A 2008-as gazdasági világválság hatására csaknem ötven százalékkal erősödött a svájci frank a forinthoz képest – vagyis ennyivel emelkedett a tartozások mértéke is. Tízezrek kerültek kilátástalan helyzetbe.

A 2010-ben hivatalba lépett kormány egyik fő feladatának tekintette a devizahitelek kivezetését

Itt a lehetőség, hogy azoknak segítsen az állam, akik képesek lennének forintban visszafizetni a devizahitelüket, de nem viselik el a mostani magas svájci frank árfolyamot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. 2011-ben döntöttek a kedvezményes árfolyamú végtörlesztésről, amivel 170 ezren éltek, elindult az árfolyamgát rendszere és a legnagyobb bajba jutott adósokat segítő Nemzeti Eszközkezelő. Közben több deviza-adós is bíróságon támadta meg a bankjával kötött szerződését – Kásler Árpád és az OTP ügye a legmagasabb jogi fórumokig eljutott, és végül az adósnak adtak igazat. Ez az egész harc és áldozatvállalás azért volt, hogy a kifosztott embereknek megpróbáljuk visszaadni a hitét – jelentette ki Kásler Árpád.

Kimondta a Kúria, hogy tisztességtelen

Mivel hasonló ügyekben ellentétes ítéletek is születtek, a Kúriának kellett tavaly nyáron kimondani, hogy több szempontból is tisztességtelenül jártak el a bankok. Wellmann György a Kúria polgári kollégiumának vezetője hangsúlyozta: “A mostani jogegységi határozattal végleg elhárult az akadály a jogalkotás előtt. És a jogalkotásra hárul az a feladat, hogy most ezt a helyzetet megoldja.” A Kúria határozata után néhány héttel az Országgyűlés is döntött a segítségről. “184 igen, 1 nem és 2 tartózkodás ellenében elfogadta a törvényt.” Kimondta, hogy a bankok tisztességtelen feltételeket alkalmaztak, és egyoldalúan módosították a devizahitelesek szerződéseit, és előírta, hogy a bankok bizonyítsák ennek ellenkezőjét, ha tudják. A jogszabály rendelkezett arról is, hogy minden adósnak visszajár az a pénz, amit a bankok tisztességtelenül vettek el tőle. Még a nyáron megindultak a devizahiteles perek, amelyek döntő többségében elmarasztalták a pénzintézeteket.

Átlag egymilliót kapnak vissza a családok

Szeptemberben született meg az elszámoltatás részleteit tartalmazó törvény. E szerint 1000 milliárd forint kerül vissza a bankoktól az emberekhez. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tudatta: “A bankok elszámoltatásáról szóló törvényt, ha egy átlagfogyasztóra kivetítjük, akkor azt hiszem, nyugodtan mondhatom önöknek, hogy egy átlag lakáshiteles több mint egymillió forintot fog visszakapni.” Novemberben döntöttek arról is, hogy a devizaalapú lakáshiteleket szinte kivétel nélkül forintra váltják. Méghozzá az akkori árfolyamon. Ezt azt jelenti, hogy a svájci frank január 15-ei rekorméretű erősödése a lakáshiteleseket már nem érintette.

Hasonló hírek

Még több helyen használhatjuk a bankkártyánkat

Edit

Közel 35 ezer budai lakásban nem lesz szerdán meleg víz!

Géza

Veszélyes krumplit csempésztek Magyarországra

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------