Hirmagazin.eu
Főoldal » Védett hársfákat vágtak ki a Balatonnál
Természetvédelem, élőlények védelme

Védett hársfákat vágtak ki a Balatonnál

Rendőrségi feljelentést tett az Országos Meteorológiai Szolgálat, és a siófoki önkormányzat is hasonló lépésre készül, mert két védett fát kivágtak a siófoki obszervatórium szomszédságában lévő telken. A másodfokú építési hatóság többek közt ezekre a fákra hivatkozva tagadta meg februárban egy építési engedély kiadását.

 

Védett hársfákat vágtak ki a Balatonnál

Az önkormányzat természetkárosítás miatt tesz feljelentést az ügyben. Az OMSZ nevében eljáró Horváth Ákos, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője az MTI-nek elmondta, a mérést végzők vasárnap hajnalban vették észre, hogy a szomszédos telken több ember megjelent és egy markolóval gyökerestül kidöntötték a fákat, majd feldarabolták. A rendőröknek hivatalos fakivágási engedélyt mutatott a telektulajdonos rokona. Pár órán belül – amikorra a hársfákat már legallyazták, feldarabolták és elszállították – kiderült, hogy a kivágási engedélyt két másik fiatal, nem védett, és jóval arrébb álló fára kérte és kapta meg a tulajdonos.

Az ügy előzménye, hogy a múlt év végén az OMSZ, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a szomszédos telekre kiadott építési engedély miatt. Horváth Ákos akkor azt közölte, alapjaiban veszélyezteti az obszervatórium munkáját a tervezett építkezés, aminek megakadályozására időközben a siófoki önkormányzat is lépéseket tett, változtatási tilalmat elrendelve az övezetre.

A Somogy Megyei Kormányhivatal idén február közepén elutasította az építési engedélyt, indoklásában egyebek közt a telken található védett hársfákra hivatkozva.

Emiatt az építkezést tervezőnek újabb engedélyért kellene folyamodnia, aminek kiadására a korábbiaknál sokkal kevesebb esélye lenne az időközben megváltozott jogszabályok miatt.

Horváth Ákos az MTI-nek azt mondta, ahhoz, hogy a klímaváltozásra fel lehessen készülni, stratégiai kérdés a precíz mérés, a pontos adatsor, márpedig az obszervatórium környezetének beépítése ezt veszélyezteti, ezért az építési engedély kiadása nem tekinthető egyszerű építésjogi kérdésnek. “Magyarországon ilyen adatsorral rendelkező és ennyire beépítetlen mérési pont már alig van, a Balatonnál pedig nincs több” – közölte a szakember, hangsúlyozva, hogy a mérési pontatlanságok miatt elmaradó vagy hibás viharjelzések életveszélyt jelenthetnek a balatoni fürdőzők, horgászok, hajósok számára.

A helyi védelem alatt álló obszervatóriumban 1956 óta folynak mérések és megfigyelések. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, ami alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban. Az MTI információi szerint az érintett telket egykor a Mol Zrt. strandjaként használták, az néhány, cégek közötti tulajdonváltást követően 2004-ben került magánkézbe.
Forrás: greenfo

 

Hasonló hírek

2050-re szinte minden tengeri madárban lehet műanyag szemét

Edit

Kipusztítottuk a gerinces állatvilág 60%-át

Géza

Nagy terv készül a balatoni nádasok védelmében

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------