Hirmagazin.eu
Időjárás

Vasárnap délutántól újabb viharok várhatók..

Súlyosabb személyi sérülést szerencsére nem okoztak a péntek esti viharok Magyarországon, ám az anyagi kár az előzetes becslések szerint több tíz millió forintos nagyságrendűre tehető.

Budapesten és Pest megyében több házba is villám csapott, ami miatt meggyulladt a tetőszerkezet, máshol esővíz öntötte el az ingatlanokat. A Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tónál mindenki időben kijutott a partra.

Az Országos Meterológiai Szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap délutántól országszerte lehet számítani újabb viharokra, akár jégesőre is. A napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és többfelé alakulhat ki felhőszakadással kísért záporeső, zivatar, viharos széllökések is lehetnek. Az OMSZ figyelmeztető előrejelzései szerint

ma estére csak a Tiszántúlra, holnaptól az egész ország területére elsőfokú, sárga riasztást rendeltek el a zivatarok miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tegnapi nap folyamán 281 esetben indított útnak egységeket a viharkárok elhárítására, segítségnyújtásra, melyben a hivatásos tűzoltók mellett az önkormányzatok tűzoltói is kivették a részüket. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség. Csak a nyugati határszél maradt ki a viharokból, Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek károk.

Mindenki ezt olvassa most!

A tűzoltóknak több helyen kellett szivattyúkkal segíteni az esővíz okozta áradásban
Fotó: MTI

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM OKF ügyeletes szóvivője által nyilvánosságra hozott adatok alapján a tűzoltók kárelhárító beavatkozásainak nagy részét kidőlt fák és letört faágak eltávolítása adta. A faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Az egész Európán végigvonuló vihar Csehországban halálos áldozatokat is követelt, egy személyautóra dőlt egy fa, két felnőtt életét vesztette a balesetben, két gyermeket életveszélyes állapotban vittek kórházba.

Több városban a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer, az utakon felgyülemlett, hömpölygő áradat okozott fennakadásokat a közlekedésben. Pesterzsébeten lakóházakat, kereskedelmi ingatlanokat is elöntött az esővíz. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz, ami elektromos tüzekhez, füstöléshez vezetett, szerencsére időben meg tudták fékezni a nagyobb katasztrófát.

Budapesten és Pest megyében viszont több lakóházba is villám csapott, ami miatt meggyulladt a tetőszerkezet, a lakóknak egy időre el kellett hagyniuk otthonaikat. Több helyen fák gyulladtak ki a villámlástól, a tűzoltók minden esetben megfékezték a tűz továbbterjedését.

Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett
Fotó: MTI/Komka Péter

A Tisza mentén és Pécs környékén épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél. Tatán dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a házak és az utcán parkoló autók tetejét, szélvédőjét, Neszmélyen az áradat elsodort egy személygépkocsit. Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés, ezeknek a tetejét rongálta meg a szél vagy a jég. Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre.

Még több bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó? Kattints ide, és nézd meg rendőreink, ügyészeink, bíróink, katonáink, mentőseink, tűzoltóink, katasztrófavédelmiseink napi áldozatos munkájáról szóló cikkeinket!

A tűzoltók munkáját több önkéntes mentőcsapat is segíttette, nyolc megyéből 66-an érkeztek ide 16 járművel. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be. A munkát a katasztrófavédelem helyi operatív törzse irányítja, szombat délutánra sikerülhet ideiglenesen helyreállítani a károkat.

A biztosítótársaságok szakemberei is felkészültek a viharkárokra, rendkívüli ügyeletet rendeltek el a kárbejelentések, kárfelmérések minél gyorsabb ügyintézése érdekében. Ahol úgy keletkezett kár, hogy az érintettnek nem volt biztosítása, ott az illetékes önkormányzatok segíthetnek a bajba jutottaknak.

Győrben is problémát okozott a hirtelen összegyűlt esővíz.

Még több bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó? Kattints ide, és nézd meg rendőreink, ügyészeink, bíróink, katonáink, mentőseink, tűzoltóink, katasztrófavédelmiseink napi áldozatos munkájáról szóló cikkeinket!

A rendőrségnek csak a tűzoltók kárelhárítási munkálatai során kellett ideiglenesen lezárni egy-egy útszakaszt. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanakkor közleményben figyelmeztette a járművezetőket a vihar, a heves esőzések okozta balesetveszélyre. A baleset-megelőzési tanácsukban arra figyelmeztetnek, hogy a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. Viharban látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett vízen futás veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, felfut a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Az autógumi futófelületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell,

zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szakad a hó több helyen: hamarosan fehérre változik a táj – VIDEÓ

Mazsi

Ránk szakad az ég jövő héten: heves zivatarok és jégeső veri el az országot hamarosan – mutatjuk

Géza

Ma jön a májusi nyár, akár 30 fok is lehet!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------