Hirmagazin.eu
Főoldal » Városi legenda – A tölgyfába rejtette zsákmányát Patkó Bandi
Életmód hírek

Városi legenda – A tölgyfába rejtette zsákmányát Patkó Bandi

Odalett az egykori híres betyár, Patkó Bandi fája: a több száz éves Somogy megyei kocsányos tölgy múlt pénteken kigyulladt. A matuzsálemet számos legenda övezi.

Mécsestől kapott lángra

Barcs kincseként emlegetik a helyiek azt az 1942 óta védelem alatt álló tölgyet, amit a legendás somogyi betyár, Patkó Bandi fájaként tartanak számon. Korát az évezred elején 300–400 esztendősre becsülték. Törzskerülete egy 2003-as méréskor 678 centi, 2015-ben már 700 centi volt, a magassága pedig 30 méter.

Egy kora tavasszal készült kép Patkó Bandi fájáról © wikipedia

A barcsi hivatásos tűzoltókat múlt péntek este riasztották a 6-os főút mentén álló kocsányos tölgyhöz, miután kigyulladt. Állítólag amiatt kapott lángra, mert valaki egy égő mécsest tett a belsejébe, így emlékezve a betyárokra, arra viszont nem gondolva, hogy ez mekkora veszélyt jelenthet a fára nézve.

Csonkolás lett a vége

Cseppet sem volt könnyű dolguk a tűzoltóknak, mivel azt is számításba kellett venniük, hogy hatalmas természeti értékkel bír a tölgy. A szakemberek egész éjjel küzdöttek a kocsányos tölgy belsejében lévő izzással, végül másnap reggel a fa csonkolása mellett döntöttek, hogy biztonságban legyenek a közlekedők. A tüzet két vízsugárral oltották, az ehhez szükséges, körülbelül 30 köbméter vizet ingajáratban hordta a helyszínre egy tartálykocsi.

A darabolást teljes útlezárás mellett végezték, így kilenc órán át csak kerülőúton lehetett közlekedni Barcs és Szigetvár között. A beavatkozást a tölgyfa méretein és a füstön túl tovább nehezítette, hogy a fa odvában lódarazsak fészkeltek. Tíz tűzoltó dol­gozott az oltáson, mintegy 23 óra kellett ahhoz, hogy megszűnjön a veszély.

© Katasztrófavédeleméle

Célba lőttek rá

A helyiek egy emberként szurkoltak, hogy minél kisebb kár keletkezzen a fában.

A Borsnak egy környéken lakó bevallotta: ahányszor Barcsra kellett mennie, mindig megállt a tölgynél. „Nyolc és fél éven ke­resztül az a fa a mindennapi éle­tem része volt. Ősszel, télen, tavasszal és nyár elején mindig megnéztem” – mesélte a szomorú eset kapcsán a férfi a Borsnak.

Patkó Bandi fáját Somogy me­gye egyik legnagyobbjaként tartották számon. Barcs és Darány között áll, a középrigóci vasútállomás közelében. A néphagyomány szerint ehhez a fához kötötte a lovát a közeli Vásárosbécen született Patkó Bandi, amíg a szemközti Rigóczi csárdában mulatott. Má­sok, akik ezt a legendát vitatják, azt állítják: Patkó Bandi gyalogos betyár volt, és a fa üregében rejtette el a zsákmányát. Megint mások úgy vélik: valójában Patkó Bandi nem is létezett, de az tény, hogy a betyárokhoz valóban volt köze a fának. Helytörténészek szerint az említett csárdában gyakran megfordultak a rablók, akik szórakozás gyanánt a fogadó ablakából lőttek célba a tölgyre.

A tűzoltók egész éjjel küzdöttek a kocsányos tölgy belsejében lévő izzással, végül másnap reggel a fa csonkolása mellett döntöttek © Katasztrófavédelem

A betyár fapadja

Krúdy Gyula „Valakit elvisz az ördög” című 1928-as művében is megjelenik Patkó Bandi, de nem mint betyár, hanem mint a vidéket járó Alvinczi Eduárd önkéntes testőre. A Somogy megyeiek ugyanakkor „saját” betyárjuknak tekintik, a Balaton-parti Zamárdiban nyaranta egy róla elnevezett rendezvényt is tartanak, ez a „hétpróbás betyárverseny és pásztorétkek főzőversenye”. Ám a Barcshoz közeli, de Baranya megyei Hosszúheténynek is van „patkóbandis” hagyománya. Eszerint a betyár a községbeli Máltető dűlőről figyelte a pandúrokat.

Rajz a Vásárosbécen született betyárról © Geocoaching.hu

Rákosi Viktor Az én falum című 1904-es munkájában elbeszéli egy csárdában töltött éjszakáját. A csárdásgazda egy fapadot jelölt ki alvóhelyül a számára, amin harminc évvel korábban Patkó Bandi sokat hált.

„– Betyárnak jó lehet – felelém –, de nincsen egy becsületes ember számára való fekvőhelye?

– Oda magam fekszem – mondá a szíves házigazda.”

borsonline

Hasonló hírek

Zöldterületi rehabilitáció kezdődött Letenyén

Géza

Megvan Baló György temetésének időpontja: ezt kéri a család a gyászolóktól

Mazsi

Névnapok február 14.

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------