Hirmagazin.eu
Főoldal » Városban is jól érzi magát a fekete rigó
Állatvilág

Városban is jól érzi magát a fekete rigó

forrás: Kossuth Rádió/Hajnal-táj

A fekete rigót rézorrú rigónak is hívják. Eleven, kedves madár, az erdőszélek bokrainak és tisztásoknak igazi ékessége, de a városok lakója is. A hím szép feketeségét csak harmadik évében kapja meg.

Városban is jól érzi magát a fekete rigó
Fekete rigó (Turdus merula) egy dél-budai kertben 2015. március 7-én. (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

A befuttatott épületfalakon és az erkélyeken (esetleg az ablakban is) fészektálcákkal segíthetjük a fekete rigók költését. Előnye, hogy ebbe más fajok: házi és kerti rozsdafarkú, barázdabillegető, szürke légykapó és balkáni gerle is beköltözhetnek. A fekete rigót sokan összetévesztik a sárgarigóval. Talán azért, mert sárga a csőre – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

feketerigó

Zsoldos Árpád ornitológus kifejtette, ha az emberek felületesen néznek meg valamit, általában az élénkebb szín marad meg bennük. Ezért a fekete rigót élénk, sárga csőre miatt sokszor összekeverik a sárgarigóval, amelynek viszont tollazata sárga, ráadásul rendszertanilag nem is rigó. A fekete rigó viszont valódi rigó, azok közül pedig a legismertebb. Nevét a hím után kapta, aminek tolla koromfekete, csőre sárga, a tojó barna tollazatú, barna csőrű.

Főleg a korán kelők élvezhetik szép hangját, mivel a rigófélékre jellemző, hogy hajnalban és alkonyatkor a leghangosabbak. A költési időszak csúcsán, április közepe táján nappal is dalol, de eme éneke sokkal egyszerűbb a hajnalinál. Ennek oka, hogy költési időszakban, amikor a revírt őrzi énekével, a hosszú éjszakán kényszerűségből csendben van, de amint világosodik, visszajön a bátorsága, azonnal elkezdi fennhangon hirdetni, hogy az az ő területe. Mivel szomszédja is így tesz, igyekszik túlkiabálni. Egy bizonyos fényerősség indítja be az erőteljesebb éneklést – teszi hozzá Zsoldos Árpád.
A szakember szerint a városi parkokban sok gyep van, amit állandóan locsolnak, ezáltal kiváló a földigilisztának, amelyet pedig a fekete rigó kedvel. De fészkelőhelyet is nyújt a madárnak, hiszen a parkokba kiültetett sűrű, tövises bokrok remek helyszínek, télen pedig, amikor áttér a növényi táplálékra, szintén az ilyen területekre ültetett bogyótermő cserjék adják élelmét.

Március táján a városi fekete rigóknál már zajlik a költési időszak kezdete, a revírfoglalás, ilyenkor a hímek hímekkel, a tojók pedig a tojókkal harcolnak. A pár így összedolgozva jelöli ki magának a fészkelőterületet.

 

Hasonló hírek

Medvét láttak Pétervásárán

Géza

Vaddisznók a leszállópályán

info

Egy boci, aki kutyának hiszi magát

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------