Hirmagazin.eu
Főoldal » Várhelyi Olivér: Mindkét tagjelölt országgal meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat jövő tavasszal
Belföldi hírek

Várhelyi Olivér: Mindkét tagjelölt országgal meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat jövő tavasszal

Mindkét tagjelölt országgal, Albániával és Észak-Macedóniával is meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat még a Zágrábban, jövő májusban tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt

– jelentette ki Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén szerdán.

Várhelyi Olivér, a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatáról folytatott ülésen hangsúlyozta, támogatni kell a Nyugat-Balkán országait uniós integrációs törekvéseikben, ugyanis ezek az országok Európa szívében találhatók.

„A régió támogatása Európa saját érdeke is, ugyanis azzal mindenki nyer, ha a közvetlen szomszédságában található országok jólétben és biztonságban élnek, gazdaságaik erősek” – mondta.

Az érintett országoknak hiteles uniós bővítéspolitikára van szükségük

Azt hangsúlyozta, mivel a régió Európa része, az érintett országoknak hiteles uniós bővítéspolitikára van szükségük. Az unió által megkövetelt reformoknak látható hatással kell járniuk, amely egyebek mellett a jólét fokozását, munkalehetőségek teremtését, az életminőség javulását kell jelentenie.

Közölte, hogy az Európai Bizottság a jövő év első hónapjában terveket fog bemutatni arra vonatkozóan, hogyan kívánja gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat azok eredményességének fokozása, és az együttműködések erősítése érdekében.

Kiemelte az is, hogy a régió minden országának már a csatlakozás előtt részesévé kell válnia a zöld megállapodásnak, a digitális menetrendnek, valamint a szállítás és az energiaáramlás szabad hálózatának.

Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió is felkészüljön az új tagországok befogadására, amint a feltételek teljesülnek.

Ameddig ezek az országok teljesítenek, az Európai Uniónak is teljesítenie kell – fogalmazott. Kiemelte továbbá, hogy a Nyugat-Balkán országai jól együttműködtek az unióval a migrációt érintően, de további segítségre szorulnak a folytatódó kihívások leküzdéséhez.

Továbbra is ki kell állni Ukrajna területi egysége mellett

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, továbbra is ki kell állni Ukrajna területi egysége mellett. Ameddig nincs előrelépés a minszki folyamat végrehajtásában Moszkva részéről, nem szabad lazítani az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatályán.

Fehéroroszországgal összefüggésben azt mondta, az unió lényegében elvesztette hatását az országra, az együttműködés szerény. Azonban jelen kell lennie, képviselnie kell értékeit az országban a civil társadalom támogatása érdekében.

A térség kisebbségeinek kollektív jogaira vonatkozó kérdésre válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy az unióban sem minden tagállam ismeri el a kisebbségek jogait kollektív jogként. Ugyanakkor a kisebbségek védelme uniós érték, amelyet bármilyen szomszédos ország, vagy bővítést érintő kérdést illetően védeni kell. A kérdéssel foglakozni kell, különben a hosszú távú béke és a stabilitás biztosítása nem lesz lehetséges – tette hozzá.

Törökország uniós integrációját illetően hangsúlyozta: mindaddig, amíg Ankara tagjelölt országnak tekinti magát, válaszolnia kell az uniónak az alapjogokkal, a sajtószabadsággal kapcsolatos aggályaira. „És minden olyan területet érintően, ahol csökken a jogállamiság” – jelentette ki Várhelyi Olivér.

Csenger-Zalán Zsolt fideszes magyar parlamenti képviselő felszólalásában azt hangsúlyozta, a bővítést Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb politikájának tartja.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós bővítéspolitika hiányosságai a hitelesség elvesztéséből erednek, okai pedig egyes tagállamok politikai elkötelezettségének hiányában keresendők. Mindez azonban nem lassíthatja le a bővítési folyamatot és azt a haladást, amelyet ezek az országok megtettek – tette hozzá.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Orbán Viktor fogadta az ötoldalú miniszteri találkozó résztvevőit

info

Özönvíz árasztotta el a békásmegyeri lakótelep egy részét

Edit

Simicskó: Magyarország megbízható NATO-szövetséges

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------