Főoldal » Varga Judit: Ez a vörös vonal, Budapest ellen fog állni
Kormány

Varga Judit: Ez a vörös vonal, Budapest ellen fog állni

A magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást – mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban az igazságügyi miniszter.

Varga Judit figyelmeztetett: Budapest ellen fog állni az Európai Bizottság minden olyan törekvésének, hogy az EU fejlesztési támogatásait azon jogállami elvek betartatásához kössék, amelyet Brüsszel szerint a „nacionalista” magyar hatóságok megsértenek.

A politikus úgy nyilatkozott:

az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása. „Nem kell újra feltalálnunk a kereket”

– fogalmazott a miniszter.

Arra figyelmeztetett, hogy a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, „politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat”.

Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetből, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomag elv; azaz

semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk.

Ez a vörös vonal – mondta az interjúban a politikus.

Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit.

Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, ”teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek. Hozzátette: reméli, hogy az új bizottság „hidakat épít majd, nem pedig árkokat ás” a tagállamok között.

„Remélem, hogy a bizottság jövőbeli magatartása terén egy új korszak küszöbén állunk”

– fogalmazott.

Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok eltérő alkotmányos történelme „a jogállamiság ügyében összehasonlító látásmódot követel”.

„Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza” – mondta az igazságügyi miniszter.

magyarnemzet

Hasonló hírek

Februárban terjesztik be a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló javaslatot

Géza

2020-tól a köznevelésben minden diák ingyen kap tankönyvet

Géza

Hidvéghi Balázs: Kiélezettebb európai parlamenti ciklus várható

Géza