Hirmagazin.eu
Tudástár - minden érdekesség

Váratlan fordulat: eltűnhettek a marsi élet bizonyítékai

Lehetséges, hogy soha nem fogunk ráakadni az egykori marsi élet bizonyítékaira – jelentették be a NASA kutatói. Ennek oka az, hogy az ősi életnyomokat őrző agyagos ásványok megsemmisülhettek.

A folyamat azonban nem csak pusztított, hanem teremthetett is.

A Mars napjainkban a szélsőségek bolygója – hideg, száraz és erős sugárzás éri a felszínét. Nem volt azonban mindig így; egykor hatalmas tórendszerek húzódtak rajta, amikben akár mikroorganizmusok is megtelepedhettek. A bolygó klímája idővel drasztikusan megváltozott, és a tavak kiszáradtak.

A Curiosity marsjáró landolási helye, a Gale-kráter is hatalmas tónak adott otthont a régmúltban, a jármű jelenleg is ebben a térségben vizsgálódik. Elsősorban a mélyebben található agyagos kőzetek érdeklik, mivel ezek adnak pillanatképet a planéta több milliárd évvel ezelőtti állapotáról, és őrzik az esetleges múltbéli élet bizonyítékait.

Az ősi Marson hatalmas tórendszerek lehettek (művészi illusztráció). FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA

Csakhogy könnyen lehet, hogy a Curiosity hiába kutat az életnyomok után; azokat a kőzeteken keresztülszivárgó rendkívül sós víz eltörölhette. Az elemzést a marsjáró a CheMin nevű műszerével végezte, az eredményeket a NASA szakemberei a Science folyóiratban közölték.

Korábban azt hittük, az agyagásványok a Gale-kráter tavának alján jöttek létre, és változatlanul fennmaradva megmutatják, milyen környezeti viszonyok uralkodtak a Marson több milliárd évvel ezelőtt, a keletkezésük idején. A sós víz azonban egyes helyeken lebontotta ezeket az kőzeteket – újraírva a korábbi talajtörténetet”– írja a kiadott közleményben Tom Bristow, a CheMin működtetéséért felelős egyik kutató, a tanulmány rangidős szerzője.

A Curiosity szelfijeFORRÁS: NASA

A hiányzó agyag rejtélye

A kutatóeszköz a CheMin műszerrel két, egymástól nagyjából negyed mérföldre fekvő helyszínen vizsgálta a kőzeteket.

NAGY MEGLEPETÉSRE AZ EGYIK TÉRSÉGBEN A SZAKÉRTŐK AZT VETTÉK ÉSZRE, HOGY AZ AGYAGÁSVÁNYOK HIÁNYOZNAK, HELYETTÜK VAS-OXIDBAN GAZDAG, ÜLEDÉKES KŐZETEK VANNAK JELEN – EZEK AZ ANYAGOK ADJÁK A MARS JELLEGZETES VÖRÖSES SZÍNÉT.

A kutatók egészen biztosak voltak abban, hogy a két helyről nyert minta egykorú, és ugyanúgy agyagban gazdag kőzetként kezdte „pályafutását”.

KÉRDÉS, MI TÜNTETHETTE EL AZ EGYIK RÉGIÓBÓL A LEHETSÉGES ÉLETNYOMOKAT TARTALMAZÓ AGYAGOS KŐZETEKET?

Repedések a marsi kőzetrétegenFORRÁS: NASA/JPL-CALTECH/MSSS

Az egyre sósabbá váló tó vize törölhette el a nyomokat

Korábbi tanulmányok már leírták, hogy nemcsak a Gale-kráter tavának életében, de még a kiszáradását követően is talajvíz szivárgott a mélyebb rétegekbe. A folyamat során kémiai anyagok oldódtak ki a kőzetekből és szállítódtak távolabbi helyekre. A különféle vegyületeket szállító vízzel érintkezve az üledékekben is változások mentek végbe, kőzetté alakultak. Ezt nevezzük diagenezisnek.

A diagenezis megváltoztathatja a talaj történetét, vagy teljesen újraírhatja azt; elpusztíthatja a korábbi élet bizonyítékait, de közben olyan környezetet teremthet, ami kedvezhet újabb életformák megjelenésének.

A Curiosity vizsgálatának egyik helyszíne a Mastcam kamera felvételénFORRÁS: NASA/JPL-CALTECH/MSSS

A KÉT HELYSZÍNRŐL SZERZETT MINTÁKAT ÖSSZEHASONLÍTVA A NASA KUTATÓI ARRA JUTOTTAK, HOGY A KLÍMA VÁLTOZÁSÁVAL A GALE-KRÁTERBEN MEGJELENŐ TÓRENDSZER EGYRE SÓSABBÁ VÁLT, A SÓS FOLYADÉK PEDIG LEJUTVA A MÉLYEBBEN FEKVŐ RÉTEGEKIG KITÖRÖLHETTE AZ ŐSI ÉLET BIZONYÍTÉKAIT, DE EGYÚTTAL MEGÁGYAZHATOTT ÚJ ÉLETFORMÁK MEGJELENÉSÉNEK IS.

A felfedezés révén a kutatók következtetni tudnak arra, merre érdemes a marsi életet keresni.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vatikáni bennfentes: 2016-os argentin látogatását követően Ferenc Pápa le fog mondani

info

Aláírások a betelepítési kvóta ellen és mellett

info

Bizarr élőlényeket fotóztak a Marson, igaz lehet a legenda

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian