Hirmagazin.eu
Főoldal » Van, ahol már itthon is működik a mesterséges intelligencia az egészségügyben
Életmód hírek

Van, ahol már itthon is működik a mesterséges intelligencia az egészségügyben

Elkerülhetetlen lesz az egészségügy átalakítása a mesterséges intelligencia segítségével – mondta Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai akcelerátor menedzsere.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossz növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, miközben addigra közel 10 millió orvos, ápoló, szülésznő fog hiányozni a szakmából.

Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai akcelerátor menedzsere az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást.

Két nagy területen jelentkeznek az előnyök. “Az egyik az, hogy

a jelenlegi és a jövőbeli erőforráshiányokat ezekkel a megoldásokkal lehet a legjobban kezelni.

A másik pedig a megoldáshalmaz bővítése” – mondta Békási Tamás. Jelenleg ugyanis az egészségügy mindenütt a világon egy bizonyos megoldáshalmazzal dolgozik, viszont a kihívások sora – mint akár a jelenlegi járvány – folyamatosan bővül, ezért újabb és újabb megoldásokat kell találni az egészségügy számára.

A szakértő szerint Európában nagy szükség van a digitális tudás fejlesztésére és alkalmazására az egészségügyi szektorban is.

“A tanulmányunk szerint ma már a munkahelyek 85 százaléka digitális készségeket kíván, holott 2019-ben a felnőtt lakosság körében ez 56 százalék volt Európában”

– mondta Békási Tamás. Szerinte társadalmi szinten a mesterséges intelligencia megértése és integrálása nagyon fontos és kiemelt terület lesz.

Békási Tamás szerint nagy potenciál van a magyar fejlesztésekben, “Csak mi, az EIT Health keretében több magyar mesterséges intelligencia által vezérelt megoldást támogattunk” – tette hozzá. Példaként említette az InSimut, ami

az orvostanhallgatók képzését reformálta meg,

vagy a Sineco Globált, ami a radiológusok egyik nagyon fontos és sok időt elvevő területére fókuszál, a riportolásra.

A radiológiai leletezés egy radiológiai jelentés elkészítésével jár együtt, ami jelenleg szabad szavas. A fejlesztők ehhez képest egy strukturált, egy-egy kulcsszó által lehívható, tulajdonképpen előredefiniált blokkokkal dolgozó megoldást hoztak létre.

Szintén a támogatott projektként említette a Yoganotch-t, amely fejlesztői egy olyan testre szerelhető érzékelőt hoztak létre, amely jógázás közben a helyes testtartásra tud valós időben tanácsokat, tippeket adni a felhasználó számára.

Békási Tamás optimista is meg nem is, mert az integráció gyorsasága némi aggodalomra ad okot. Ezt mindenképp fejlesztendő területnek tartja.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Akik a legsúlyosabb betegek mellett vannak – Nézze meg a dr. Bobek Ilona főorvosnővel készült interjút! – videó

Géza

Budapestet sürgeti a Nemzetközi Atlétikai Szövetség

Géza

Ma van a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------