Image default
Életmód hírek

Változott a receptek kiadására vonatkozó szabályozás

Az év végéig hagyományos receptet vagy felírási igazolást kell adniuk az orvosoknak – hangsúlyozta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A Népszava írt arról, hogy sokan nem kaptak az e-recepthez papír alapú igazolást, enélkül viszont a hozzátartozó nem válthatja ki a gyógyszert.

Sírás, átkozódás a patikákban: az orvosokat nem érte utol a receptfelírásról szóló jogszabály januári módosításának híre – volt olvasható a Népszava hétfői számában. A lap cikke szerint bár ennek értelmében 2019 végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok orvos előbbi nélkül engedi el e-receptes páciensét. Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki.

Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

“Az orvos kétféleképpen rendelhet gyógyszert a betegének” – kezdett az új szabály ismertetésébe az InfoRádiónak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. “Egyrészt egy papír vényre felírja a gyógyszert a betegnek; ezt a gyógyszert csak ennek a papírvénynek a birtokában lehet kiváltani, függetlenül attól, hogy a beteg megy a gyógyszertárba a gyógyszerért vagy egy hozzátartozója. A másik esetben, amikor úgynevezett e-receptet ír az orvos, akkor ezt eleve már az új, eeszt-rendszerben rögzíti, de ahhoz, hogy a betegnek legyen a kezében valamilyen igazolás arról, hogy milyen gyógyszert írt föl neki, egy úgynevezett felírási igazolást is ad neki.”

Maga a beteg a felírási igazolással, de akár anélkül is kiválthatja a gyógyszerét, ha tudja igazolni a személyazonosságát e-személyivel, vagy hagyományos személyi igazolvánnyal és a tb-kártyával. A hozzátartozó azonban csak a felírási igazolás birtokában válthatja ki a gyógyszert.

“Erre az eljárásra egyrészt azért van szükség, hogy

garantálni lehessen, hogy a felírt gyógyszer valóban eljut a beteghez, másrészt ezek a gyógyszerek többségében tb-támogatott gyógyszerek, de ezzel a támogatással a gyógyszertárnak a tb-vel a későbbiekben el kell tudnia számolni”

– ecsetelte Hankó. A patikában tehát vagy papírvényt vagy felírási igazolást fognak kérni, illetve a személyazonosság igazolását.

Tavaly december 18-án jelent meg az a jogszabály, amely egy évvel meghosszabbította a papírvények kötelező használatát. A 2019 januárjával életbe lépett módosítást a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezte.

Nyitókép: Rosta Tibor
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Nem tudni, mennyi fagyasztott zöldséget hívtak vissza

Géza

Így ellenőrizd a pajzsmirigyed egy pohár víz és egy tükör segítségével! – VIDEÓ

Mazsi

Éjjeli telefon

Mazsi