Autók - motorok - hajók

Változnak a műszaki vizsga szabályai – itt vannak a részletek

Új rendeletet adott ki a a nemzeti fejlesztési miniszter, szigorítják a szabályokat.

Új rendeletet adott ki a a nemzeti fejlesztési miniszter, aminek értelmében

változnak a műszaki vizsga szabályai.

A rendeletet a hétfői Magyar Közlönyben ismertették.

A jogszabály több szempontból is szigorítja a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat.

A vizsgabiztosnak mostantól például minden esetben biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vizsgáztathat olyan autót, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában áll. Szintén új szabály, hogy a vizsgabiztos díjazása nem kapcsolódhat a műszaki vizsga eredményéhez.

A műszaki vizsgálati bizonyítvány adatait mostantól elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszter részére, az adatokat pedig legalább három évig meg kell majd őrizni.

A rendelet mellékletében azt is leírják, mi számít mostantól kisebb, komolyabb és veszélyes hibának egy műszaki vizsgán.

A kisebb hiba a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságokat, vagy az előírásoktól való egyéb kisebb eltéréseket jelent. Komolya hiba a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosság, és az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérések. Végül veszélyes hiba a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosság, ami indokolttá teszi, hogy a hatóságok megtilthassák a jármű közúti forgalomban való használatát.

A rendelet szerint kisebb hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, veszélyes hiba esetén pedig automatikusan meg kell tagadni. Az autó komoly hiba esetén sem kaphat műszaki engedélyt, csak 2 hónapra, ennek lejártával pedig újra meg kell vizsgálni az autót.

A rendeletben végül szerepel az is, hogy aki külföldről használt autót hoz be az országba, annak május 20-tól az eladó országából származó műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatnia.

Forrás: Napi.hu Fotónk illusztráció (Pixabay)

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Jövőautó a Chevrolet-től

info

Íme az országos lista, hol lesznek elhelyezve az aszfaltba rejtett szenzorok!

Mazsi

Talán még Ti is emlékeztek rá? A Renault 16-ra…

Géza