Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Valószerűtlen tragédia: saját apja áldozata lett egy nyolcéves kislány

Agyonlőtte kislányát véletlenül egy miskolci férfi, a bíróság nem küldte börtönbe. A szomszédasszony hátrahagyott holmija között talált rá a férfi egy pisztolyra, ami egy mozdultra elsült. A lövedék olyan helyen találta el a kislányt, hogy esélye sem volt a túlélésre – derült ki a Duna Kékfény című műsorából.

Debreceni Nap

A miskolci férfi a történtek után gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állt bíróság elé. Egyetlen szóval sem védte magát, beismerő vallomást tett. Tavaly a férfi egyik szomszédja, egy idős asszony rábízott néhány csomagot, hogy őrizze meg, míg távol van. Amikor a nő ideiglenesen elköltözött, a férfi úgy döntött, megnézi, milyen tárgyak vannak a szatyrokban.

Azt hitte, játékfegyvert talált

A rengeteg kacat, fénykép és érmegyűjtemény között egy apró pisztolyt is talált, és a férfi azt hitte, csak játékfegyverről van szó. Kezébe vette a játéknak hitt fegyvert, nézegette, forgatta, aztán egy rossz mozdulattal elsütötte.

Nyolcéves kislánya a lövés pillanatában az apja mellett játszott. A lövedék a lehető legszerencsétlenebb módon találta el, a szemén keresztül fúródott a fejébe. Életének megmentésére még az azonnali, idegsebészeti beavatkozás esetén sem lett volna reális esély – jelentette ki Zelenkáné Rácz Gabriella ügyész.

A Nemzeti Szakértői Kutatóközpont fegyvertárában rengeteg, a balesetet okozóhoz hasonló apró fegyvert tartanak. Azt, hogy egy fegyver igazi, elsősorban abból lehet látni, hogy a csőben és a forgótárban viszonylag nagy, bő fél centi átmérőjű lyukak vannak – magyarázta Hegyi István fegyverszakértő. Elmondta, a miskolci férfi egy kisebb méretű forgópisztolyt talált, amely azért is veszélyes, mert nincs rajta lövésbiztosítás.

Soha nem találkozott éles fegyverrel

A férfi nem volt katona, éles fegyvert sem látott. A bíróság végül úgy döntött, nem küldi börtönbe, másfél éves büntetését két évre felfüggesztette, főleg azért, mert fogalma sem volt róla, hogy a különböző tárgyakat rejtő táskák egy fegyvert rejthetnek.

Mint később kiderült, a fegyvert a szomszédasszony néhai férje hozta haza az Egyesült Államokból, ahol hosszabb ideig élt a 70-es években. A fegyver semmilyen nyilvántartásban nem szerepelt, így engedély nélkül tartották. A szomszédasszonyt ezért lőfegyverrel való visszaélés miatt büntetik meg.

A miskolci férfi úgy érzi, ha a szomszédasszony legalább szólt volna, mit ad át megőrzésre, megelőzhető lett volna a tragédia, de nem tagadja saját felelősségét sem.

Rengeteg fegyver van a civil lakosságnál

A szakértő szerint a második világháború és az 56-os forradalom után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál, a kivonuló szovjet hadsereg szintén sok fegyvert hagyott hátra. A fegyverek pedig, megfelelően tárolva gyakorlatilag sohasem mennek tönkre.

Hegyi István szerint felbecsülni sem lehet, hány fegyver lehet még elrejtve szekrények mélyén, padlásokon. Mindenesetre, ha valaki talál egyet, a szakértő szerint legjobb hozzá sem nyúlni, és azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Az öreg fegyverek, főleg a félautomaták ugyanis még azoknak is okozhatnak meglepetést, akik gyakorlott fegyverhasználók.

Ha valaki fegyvert talál, a legfontosabb szabály az, hogy a csövet semmi esetben se tartsa ember felé. Az a legjobb, ha kézbe sem veszi, hiszen, ha esetleg valamilyen komolyabb szennyeződés van a csőben, megszorulhat a lövedék és a használó kezében felrobbanhat.

forrás: Duna

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Elítéltek egy hajléktalant súlyosan bántalmazó társaságot

info

Magyarország: Rács mögé kerül a droggal kereskedő rendőr

Géza

Egy apaji udvaron elásva találták egy ősszel megölt férfi holttestét

info