Hirmagazin.eu
Főoldal » Valódinak ítélték a különleges ikont orosz szakemberek
Kultúra

Valódinak ítélték a különleges ikont orosz szakemberek

ikonMTI 2015. február 1., vasárnap 15:39

A szakemberek megbizonyosodtak a csodatévőnek tekintett Szmolenszki Szűzanya ikon valódiságáról – jelentette be Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban vasárnap.

Az orosz ortodox egyház főtemplomában Kirill pátriárka egyházfői posztra lépésének 6. évfordulóját ünnepelték. Az ebből az alkalomból rendezett szentmisét követően az orosz kulturális tárca vezetője ismertette a csodatévőnek tartott szmolenszki ikon két évig tartott restaurálását.
Kirill pátriárka 1984-től szmolenszki metropolitaként 25 évet szolgált a Moszkvától mintegy 380 kilométerre délnyugatra lévő orosz városban.
Megyinszkij elmondta, többen megkérdőjelezték azt, hogy valóban arról az ikonról van-e szó, amelyet 1602-ben Borisz Godunov orosz cár átadott Szmolenszknek, és amelyet a Napóleon seregei elleni háborúban a Kutuzov orosz hadvezér vezette seregek támogatására a borogyinói harctérre vittek. A szentkép az egyházi történetírás szerint megvédte a várost és az orosz területeket az ellenségtől.
A kulturális miniszter közölte, hogy az orosz állami restaurátori tudományos intézetben a legkorszerűbb eljárásokkal és eszközök, anyagok használatával száz százalékos bizonyosságot nyert, hogy az ikon a XVI. és a XVII. század fordulóján készült és ez az ábrázolás megegyezik az eredeti ábrázolással.
A szűzanyát karján a gyermekkel ábrázoló eredeti szentképet, görögül hodégétriát – amely álló Mária-alakot ábrázol, bal karján Jézussal – a legenda szerint Lukács evangélista festette. Egyes történészek szerint a XI. század közepén kerülhetett orosz földre az ősi ikon, amellyel IX. Konsztantinosz bizánci császár áldotta meg és indította útra a lányát, a későbbi Anna cárnőt, Vszevolod Jaroszlavics kijevi herceg feleségét. Az ikon ilyen módon az orosz állam és Konstantinápoly közötti kapcsolatot bizonyítja.
A XII. század elején Vlagyimir Monomah fejedelem a szűzanya ikont Szmolenszkbe vitte, ahol megalapította a Boldogságos Szűz Mennybemenetele székesegyházat. Ebben helyezték el a kegytárgyat. Az eredeti Szmolenszki Szűzanya ikon valamikor az évszázadok folyamán eltűnt. Helyébe a most restaurált másolatot helyezték el a szmolenszki székesegyházban.

Kép: Google;

Hasonló hírek

Világháborús centenárium – Hősi panteont alakítana ki a HM a Fiumei úti sírkertben

info

Napóleon és a Waterloo-i csata

info

Szombaton megnyílik a látogatók előtt a Gorsium Régészeti Park

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------