Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Valls: az EU külső határának védelmét sürgősen meg kell erősíteni
Valls: az EU külső határának védelmét sürgősen meg kell erősíteni
Manuel Valls francia miniszterelnök. REUTERS/Charles Platiau

Valls: az EU külső határának védelmét sürgősen meg kell erősíteni

Hirdetés

forrás: MTI

Manuel Valls francia miniszterelnök egy rádiós nyilatkozatában a brüsszeli merényletek másnapján kijelentette: sürgősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét. A politikus szerint az EU mindeddig “szemet hunyt a szalafizmus szélsőséges nézetei felett”.

“Sürgősen jóvá kell hagyni a légi utasok személyes adatait tartalmazó európai adatbázis tervét, és meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét. Franciaország már hónapok óta hangoztatja ezt. Ezenkívül sürgősen meg kell akadályozni, hogy bárki hamis úti okmánnyal utazzon, hiszen tudjuk, hogy az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) nagy mennyiségben lopott el útleveleket Szíriában. Ehhez az kell, hogy ezt az adatbázist mindenki esetében alaposan ellenőrizzék” – mondta a kormányfő az Europe 1 francia rádiónak.

Manuel Valls szerint “tökéletesíteni kell a terrorizmus elleni küzdelem minden eszközét, mert a brüsszeli támadásokban Európát támadták meg, ezért a válasznak is európainak kell lennie”. Szinte sehol Európában nem törődtek “a szalafizmus szélsőséges nézeteinek terjedésével. “Ezenkívül Európában sehol – Franciaországban sem – figyeltünk eléggé az olyan városrészekre, ahol a drogkereskedelemnek és a szélsőséges iszlamizmusnak az elegye megrontotta az ifjúság egy részét” – jelentette ki a kormányfő, akit azzal kapcsolatban kérdezett a rádió, hogy Michel Sapin pénzügyminiszter a brüsszeli merényletekre reagálva azt mondta: “a belga hatóságok naivak a szélsőséges iszlamizmussal szemben”.

A keddi brüsszeli robbantásos merényletek több mint harminc halálos és több mint kétszáz sebesült áldozatot követeltek.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: