Hirmagazin.eu
Főoldal » Vallott a szakember: elkerülhetetlen az újabb élelmiszerdrágulás Magyarországon
Gazdaság

Vallott a szakember: elkerülhetetlen az újabb élelmiszerdrágulás Magyarországon

Elképesztően meleg, száraz napokat, heteket tudhatunk a hátunk mögött, ez pedig nagyon sok problémát és fejtőrést okozott a gazdáknak és a termelőknek.

Az időjárás nem csak a kánikula miatt nem volt kegyes hozzájuk, hiszen alig voltak esős napok – amikor voltak, akkor viszont özönvízszerűen ömlött az eső, sőt, számos helyen jégeső.

Ezek további károkat okoztak a földeken, így hiába élte túl az aszályos időszakot számos növény, a jég ellen már sok esetben nem volt mit tenni, azonban hogy pontosan milyen mértékű károk keletkeztek és mi várható az elkövetkezendő hónapokban, annak járt most utána médiánk.

Idén a mezőgazdaságot számos csapás érte: eleinte kezdődött egy gyenge téllel, ami nem kedvezett a kártevők gyérítésének. Következett egy szárazabb tavasz, ami által a tavaszi vetések állománya heterogén lett, majd több hullámban jöttek a komolyabb fagyok, amik nagy károkat eredményeztek az ültetvényeken. Június eleje óta pedig szinte töretlenül tart a száraz időjárás, hőstresszt előidéző extrém magas hőmérsékletekkel, ami még több aggodalomra ad okot. Hogy mik is ezek az aggodalmak valójában, azt Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tanácsosának és egy pest megyei gazdának segítségével próbáltuk kideríteni.

Kritikus a helyzet a földeken

Már egy ideje a talaj felső rétegében kritikus szint alá süllyedt a nedvességtartalom. Ezek ellen védekezni rendkívül nehéz, és mindemellett a kisebb enyhüléseket komoly jégverés kíséri az utóbbi időben. A gyümölcsösöket ért károk már jól látszanak, egyes gyümölcsök, mint a különböző barackok, várható mennyisége jócskán visszaesett.

Még több gazdasági hír itt!

A szabadföldi zöldségtermelők is károkról számolnak be, aminek eredményét mindenki érzi, amikor fogyasztóként betér egy üzletbe. A felsorolt időjárási körülmények egyre kevésbé kecsegtetnek a szántóföldeken is jó terméssel. Igaz, megbecsülni még nagyon nehéz a kiesés mértéket, hiszen közvetlenül az aratás előtt történtek az események, de egyre több jelzést kapunk a termelőktől, hogy a várt eredményt nem fogja hozni a hamarosan betakarításra kerülő terület. Ráadásul az elmúlt napokban az ország különböző pontjain komoly jégkárok keletkeztek

– tudtuk meg Csősz Tibortól.

Az általunk megkérdezett gazda sem túl bizakodó a termést illetően: mintegy 100 hektáron termeszt különböző növényeket, köztük napraforgót és kukoricát is. Utóbbi kettőnek pedig úgy tűnik, hogy szinte teljes mértékben búcsút kell intenie, hiszen, mint fogalmazott, most fognak „meghalni”, ha nem esik elegendő, legalább 25 milliméter csapadék.

Bár az elmúlt időben óriási viharok és jégesők söpörtek végig az országon, azt a térséget elkerülte a csapadék, így szinte biztos, hogy a kukorica és a napraforgótermés megsemmisült.

Az aszályt tovább nehezíti az is, hogy hazánkban jelenleg még nincsen kiforrott koncepció az öntözésre, így a gazdák a legtöbb esetben csak abban bízhatnak, hogy az időjárás kegyes lesz hozzájuk – ez pedig mostanában egyáltalán nem jellemző.

Még több gazdasági hír itt!

A vártnál rosszabb termésmennyiségre lehet számítani

Nemrégiben kezdődött meg az aratási időszak az árpával, egyelőre úgy tűnik, hogy az első kalászos nem sínylette meg az elmúlt hetek extrém magas hőmérsékleteit. Az előzetes visszajelzések szerint a búza viszont már nem ilyen szerencsés. A szokatlan júniusi nagy meleg miatt a növény kényszerérésen ment keresztül, amely a tápanyagok beépülését is akadályozta, így a szem úgymond megszorult. Hogy ez országos szinten milyen kiesést okozott, azt még nem lehet pontosan tudni, de az biztos, hogy a termés az egy hónappal ezelőtti várakozásoktól érdemben elmarad.

Az árakon is érezni fogjuk a változást

Az élelmiszerek ára a következő időszakban tovább emelkedik. De ezt nem a mostani aratási eredmények okozzák. A terményárakat hazánkban is a nemzetközi piaci árak határozzák meg. Az elmúlt évben egy rendkívül gyorsan növekvő világpiaci áremelkedésnek vagyunk tanúi. Akár a gabonákat, akár az olajos magokat nézzünk, egy év alatt az árak 50-100%-ot emelkedtek. Eddig nem, vagy kis mértékben épültek be a fogyasztói árakba. Ez nem csak a sütőipari termékek árának növekedésével jár, hanem a takarmányárakon keresztül a húskészítményekbe is be fog épülni rövid időn belül

– árulta el Csősz Tibor.

Az ültetvények a legnagyobb vesztesek

A legnagyobb károkat az ültetvények szenvedték el eddig idén. A MOSZ információs rendszere szerint voltak olyan gyümölcsösök, ahol a késői komoly fagyok miatt 100%-os volt a kár. A gyümölcsösök terméskiesése sokkal érezhetőbben jelenik meg a fogyasztó piacán, a kalászosok termésvesztését néhány hét múlva már pontosabban fogják tudni. A MOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi időjárás nemcsak a kalászosokat, hanem bizony az őszi betakarítású növényeket még jobban érintheti. Ha pedig rossz lesz a kukoricatermés, akkor az megint csak az állattartókat fogja tovább sújtani. A várt 5 millió tonnás búzatermés nem lesz elérhető, ám ennek ellenére a hazai szükséglet kielégítése nincs veszélyben. Alapvetően ez az export árualap csökkenését eredményezi, ami viszont a termelőknél bevételkiesést okoz és rontja a jövedelmezőséget.

Még több gazdasági hír itt!

Hiába a nagy mennyiségű csapadék, nem örülhetnek a termelők

Az érkező viharhullámok ugyan nem érték váratlanul az országot, viszont azok helyenkénti hevessége már aggasztó volt. Korántsem megszokott méretű jéggel csapott le egy-két helyen a vihar, ezzel komoly károkat okozva.

A már több éve működő jégkármérséklő rendszer nem tudta hatástalanítani a felhőket, ami még meglepőbb, hogy néhány helyen még enyhíteni sem sikerült a károkat, szokatlan diónyi méretű jég pusztított, ami nemcsak az agráriumot, hanem az ingó és ingatlan vagyonokat sem kímélte

– fogalmazott a szakember.

Kiszolgáltatott az agrárszektor

Az időjárásnak, a klímaváltozásnak az elmúlt évek megfigyelései alapján azt lehet mondani, hogy a mezőgazdasági termelők egyre inkább ki vannak szolgáltatva. Nyilvánvaló, hogy ezeket a hatásokat teljes mértékben kivédeni nem lehet, viszont alkalmazkodni kell hozzá – ehhez viszont komoly fejlesztésekre van szükség. A mezőgazdaság az aszály és a hőhullámok ellen a talaj vízvisszatartó képességének javításával, az öntözött területek növelésével védekezhet. Mint említettük, ez nem olyan egyszerű, hiszen sajnos Magyarországon az elmúlt évtizedekben az öntözött területek nagysága jelentősen csökkent.

Ezt jól alátámasztja az, hogy a művelhető területek mindössze 2%-án zajlik öntözés.

A víz egyre drágább, az országhatárokon belüli vízvisszatartás volumene alacsony – tehát még mindig nincs elegendő tározási kapacitásunk –, a vízigény sokszor egybeesik a vízhiányos időszakokkal. Drága hatósági és eljárási költségek, valamint a nem megfelelő földügyi szabályozás is gátja az öntözés elterjedésének. Elengedhetetlen, hogy a szárazságot jobban tűrő hazai fajtákat nemesítsenek ki. Ki kell alakítani a csapadékvíz visszatartására szolgáló helyi tározókat, de ugyancsak előre kellene lépni a folyók vizeinek fokozottabb hasznosításában. Komoly kísérletekre lenne szükség a talajok vízháztartásának javítására precíziós módszerekkel   – fejtette ki gondolatát Csősz Tibor.

Hozzátette, hogy mind az EU-s szabályok változása, mind a klímapolitikai célok és nem utolsó sorban a megváltozott klimatikus viszonyokra egyetlen helyes válasz adható, nevezetesen a modernizálásra, a fejlesztésekre kell fókuszálni. A 2021-22-es időszakban pozitív kezdeményezések vannak, amelyek bizakodásra adnak okot. Ilyen például a MOSZ javaslatára meghirdetésre került a precíziós mezőgazdaság elterjedését segítő pályázat.

Van, ami segítheti a fagy elleni védekezést

Az általunk megkérdezett termelő elárulta, hogy többnyire nekik is csak a remény marad az időjárást illetően, de vannak praktikák, amiket be lehet vetni például a fagy ellen:

Április végén lehet ültetni kapásnövényeket, a fagyzugos részeken pedig később kell vetni, hiszen így ki lehet tolni azt az időszakot. Dombos vidék vagyunk, tapasztaltunk már olyat is, hogy a kukorica egyetlen „csíkban” fagyott meg.

Megjegyezte, hogy a rendszeres eső mára már egyáltalán nem jellemző, a csapadék fele eltűnt. A jövőben pedig óriási gondokat fog okozni az aszály, olyannyira, hogy a térségben egyes növénykultúrákat és fákat egyszerűen nem lehet majd nevelni, termeszteni.

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Örülhetnek a nyugdíjasok: előbb érkezik az októberi nyugdíj

Géza

Nem betonra esünk: Magyarországot kevésbé érintheti a válság

Géza

Hamarosan jön az azonnali átutalás, de nem lesz olcsó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!