Image default
Életmód hírek

Valentin-nap: ezer forint, vagy akár több ezer forint is lehet egy szál rózsa ára

Az árakra elsősorban a holland virágtőzsde van hatással…

“Egy rózsaszál szebben mesél…” – szól a dal, s úgy tűnik, ugyanezt gondolják a szerelmesek is Valentin-nap közeledtével. Karnyújtásnyira az ünneptől érdemes egy kicsit körbepillantani a hazai virágpiacon, hiszen a férfiak többsége még mindig egy szál virággal kedveskedik a “nagy Ő”-nek. Február elején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve piaci körképet készített.

A nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel jelentősen emelkedik a rózsa nagykereskedelmi ára, ami a virágüzletekben is megjelenik majd

– írja közleményében a kamara.

Az utóbbi években február 14-e környékén az import vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint. A megkérdezett szakemberek hangsúlyozták, anyagilag is jobban megéri a magyar termesztésű virágokból készült változatos tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát.

A Bálint-nap ünneplésének bő három évtizede kezdődött hazai elterjesztésében komoly szerepe volt a virágkötőknek, hiszen az év eleji gyengébb forgalmat felpörgeti február elején a szerelmes férfiak rohama. Évről évre, ha kisebb mértékben is, de megmaradt a jeles nap népszerűsége a vevők körében. A Valentin-nap mellett Anyák napjára és ballagásra vásárolnak csak ilyen mennyiségben ajándékvirágot az emberek.

fotó: pixabay

A szigetszentmiklósi Flora Hungaria nagybani virágpiacon (mely Kelet-Közép-Európában a legnagyobb ilyen létesítmény) jelentősen megnő a forgalom ilyenkor, a heti két standard nyitva tartás mellett plusz napot is rendre be kell vezetni.

Az uniós csatlakozás óta egy európai uniós globális piac részei vagyunk. Az árakra elsősorban a holland virágtőzsde van hatással, mert ez a legnagyobb kereskedelmi egység ebben a térségben. A rózsa fás növénykultúra, természetesen a kertészetek időzítik erre az időszakra, és igyekeznek annyit telepíteni amennyire szükség lehet, ennek ellenére ugyanolyan hétköznapi kereslet kínálati szabályok – azaz alap közgazdasági szabályok – érvényesülnek itt is mint más termékek esetében

– mondta a Sokszínű Vidéknek Treer András, a piac szakmai igazgatója.

A piros tulipánt is sokan keresik ezekben a napokban , fotó: pixabay

Egy szőregi virágüzlet tulajdonosa szerint a jeles napon egyre népszerűbbek a jácintok, mégis, ahogy minden évben, idén ismét a vörös rózsaszál a legkeresettebb áru vevőik körében. Az utóbbi napok nagybani rózsaárainak emelkedése miatt kénytelenek az év közben 600 forintért árult rózsaszálakat február elején 700-800 forintért árulni, de ez elérheti szálanként az ezer forintot is.

Az idei trendbe illeszkedik a szívforma csokor és a virágbox növekvő népszerűsége

Előbbiben szív alakúra kötözik a vágott rózsákat és más tavaszi virágokat, míg a virágboxok egy szál (rendszerint vörös színű) rózsát, valamint kisebb csokidesszertet rejtenek. A tavaszi virágok közül a piros tulipán iránti kereslet számottevően megnőtt a napokban, ezekből a virágüzletek 300 forintért kínálnak egy-egy szálat. A kisebb fa betűzős szívecskékből, szép masnikból és a szívben végződő tűkből is több fogy ilyenkor.

Kiemelt kép: pixabay

Forrás: 24.hu

Hasonló hírek

Jelek az őrangyaloktól

Edit

Szenzációs! Egy új kutatás szerint nyugodtabban alszol, ha osztozol az ágyadon valamelyik, vagy mindegyik házi kedvenceddel! Oszd meg!

Géza

Hozd magad formába bio joghurttal!

info