Image default
Életmód hírek

Valentin-nap: ezer forint, vagy akár több ezer forint is lehet egy szál rózsa ára

Az árakra elsősorban a holland virágtőzsde van hatással…

“Egy rózsaszál szebben mesél…” – szól a dal, s úgy tűnik, ugyanezt gondolják a szerelmesek is Valentin-nap közeledtével. Karnyújtásnyira az ünneptől érdemes egy kicsit körbepillantani a hazai virágpiacon, hiszen a férfiak többsége még mindig egy szál virággal kedveskedik a “nagy Ő”-nek. Február elején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve piaci körképet készített.

A nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel jelentősen emelkedik a rózsa nagykereskedelmi ára, ami a virágüzletekben is megjelenik majd

– írja közleményében a kamara.

Az utóbbi években február 14-e környékén az import vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint. A megkérdezett szakemberek hangsúlyozták, anyagilag is jobban megéri a magyar termesztésű virágokból készült változatos tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát.

A Bálint-nap ünneplésének bő három évtizede kezdődött hazai elterjesztésében komoly szerepe volt a virágkötőknek, hiszen az év eleji gyengébb forgalmat felpörgeti február elején a szerelmes férfiak rohama. Évről évre, ha kisebb mértékben is, de megmaradt a jeles nap népszerűsége a vevők körében. A Valentin-nap mellett Anyák napjára és ballagásra vásárolnak csak ilyen mennyiségben ajándékvirágot az emberek.

fotó: pixabay

A szigetszentmiklósi Flora Hungaria nagybani virágpiacon (mely Kelet-Közép-Európában a legnagyobb ilyen létesítmény) jelentősen megnő a forgalom ilyenkor, a heti két standard nyitva tartás mellett plusz napot is rendre be kell vezetni.

Az uniós csatlakozás óta egy európai uniós globális piac részei vagyunk. Az árakra elsősorban a holland virágtőzsde van hatással, mert ez a legnagyobb kereskedelmi egység ebben a térségben. A rózsa fás növénykultúra, természetesen a kertészetek időzítik erre az időszakra, és igyekeznek annyit telepíteni amennyire szükség lehet, ennek ellenére ugyanolyan hétköznapi kereslet kínálati szabályok – azaz alap közgazdasági szabályok – érvényesülnek itt is mint más termékek esetében

– mondta a Sokszínű Vidéknek Treer András, a piac szakmai igazgatója.

A piros tulipánt is sokan keresik ezekben a napokban , fotó: pixabay

Egy szőregi virágüzlet tulajdonosa szerint a jeles napon egyre népszerűbbek a jácintok, mégis, ahogy minden évben, idén ismét a vörös rózsaszál a legkeresettebb áru vevőik körében. Az utóbbi napok nagybani rózsaárainak emelkedése miatt kénytelenek az év közben 600 forintért árult rózsaszálakat február elején 700-800 forintért árulni, de ez elérheti szálanként az ezer forintot is.

Az idei trendbe illeszkedik a szívforma csokor és a virágbox növekvő népszerűsége

Előbbiben szív alakúra kötözik a vágott rózsákat és más tavaszi virágokat, míg a virágboxok egy szál (rendszerint vörös színű) rózsát, valamint kisebb csokidesszertet rejtenek. A tavaszi virágok közül a piros tulipán iránti kereslet számottevően megnőtt a napokban, ezekből a virágüzletek 300 forintért kínálnak egy-egy szálat. A kisebb fa betűzős szívecskékből, szép masnikból és a szívben végződő tűkből is több fogy ilyenkor.

Kiemelt kép: pixabay

Forrás: 24.hu

Hasonló hírek

Vakoknak és gyengénlátóknak készített műsort a Fővárosi Nagycirkusz

Géza

11 titok a zöld szemű emberekről, az utolsón teljesen elképedtünk!

Mazsi

8 jel, hogy depressziós vagy (csak még nem tudsz róla)

info