Hirmagazin.eu
Főoldal » Válaszolt a kancelláriaminiszter felhívására Karácsony Gergely
Belföldi hírek

Válaszolt a kancelláriaminiszter felhívására Karácsony Gergely

A főpolgármester csütörtök reggel a Facebook-oldalán tette közzé Gulyás Gergelynek címzett levelét, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésére írta le véleményét a hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetéséről.

Karácsony Gergely a levélben megismételte azon véleményét, amely szerint “amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány “változatlanul eltitkolja” a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat. “Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely válaszlevelében azt írta, az előbbiek miatt nem tudja elfogadni, hogy “a kormányzat – miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik – nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó.”

A főpolgármester – mint a levelében olvasható –

nem látja időszerűnek a kormány “hezitálását és bizonytalankodását”

a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében, figyelemmel arra, hogy az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálatának adatai, valamint ezeknek a Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora által a nyilvánosság előtt adott értelmezése szerint lényegében nincsenek új lakossági – vagyis nem kórházi vagy más intézményi – fertőzöttek.

“A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik” – zárta levelét Karácsony Gergely.

A korlátlan felhatalmazással rendelkező kormány, amely az információkat is kisajátította, a megígért egyeztetést elsunnyogja, miközben statáriálisan hoz döntést az önkormányzatok bevételeiről, most, a korlátozások lazításáról nem tud/akar/mer maga döntést hozni. A nekem feltett kérdésre az alábbi választ küldtem Gulyás Gergely miniszter úrnak:

Tisztelt Miniszter Úr!

Köszönettel megkaptam a Budapesten is hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos véleményemet kérő levelét.

Az álláspontom a nyilvánosság számára is ismert, Önnek pedig már szerda reggel elküldtem, ha esetleg elkerülte volna a figyelmét, itt elolvashatja: https://koronavirus.budapest.hu/…/2…/05/budapest_restart.pdf

Részletesen bemutatott álláspontom lényege: amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

Sajnálattal kell ugyanakkor megállapítanom, hogy a Kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat. Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet. Éppen ezért nem tudom elfogadni, hogy a kormányzat – miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik – nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó.

Figyelemmel arra, hogy az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálatának adatai, illetve azok Merkely Béla rektor úr által a nyilvánosság előtt adott értelmezése szerint lényegében nincsenek új lakossági (vagyis nem kórházi vagy más intézményi) fertőzöttek, nem látom időszerűnek a kormány hezitálását és bizonytalankodását a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében. A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik. #Budapest

Karácsony Gergely levelének előzménye, hogy a kormány – mint arról az Infostart is beszámolt – nem döntött szerdai ülésén a budapesti korlátozások enyhítéséről, mert mielőtt határozna, konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban fordult a budapesti kerületi polgármesterekhez és a főpolgármesterhez.

Gulyás Gergely levelében emlékeztet, az országos adatok alapján Budapesten és Pest megyében van a legtöbb koronavírussal fertőzött beteg.

Hangsúlyozta,

Budapest annak ellenére továbbra is kiemelkedik fertőzöttség terén, hogy az elmúlt napok adatai alapján csökken a megbetegedettek száma.

A miniszter azt kérte a polgármesterektől, hogy csütörtök délutánig adjanak tájékoztatást arról, időszerűnek látják-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását és a fővárosi élet fokozatos újraindítását, vagy még nem, erre válaszolt a közösségi oldalán nyilváossá tett levelébe Karácsony Gergely.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Színes-farsang Dorottyával az élen több száz maskarás űzi el a telet a hétvégén Kaposváron

info

Megszólalt a rendőrség a Dunából kiemelt rejtélyes autó ügyében

Géza

Orbán Viktor: megállapodás született a határok lezárásáról

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------