Hirmagazin.eu
Főoldal » Válaszlépésekre készül az INF-szerződés orosz felmondása ügyében a NATO
Külföld

Válaszlépésekre készül az INF-szerződés orosz felmondása ügyében a NATO

Válaszlépéseket foganatosít a NATO, amennyiben Oroszország nem tér vissza a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződéshez (INF) az augusztus 2-i határidőig

– figyelmeztetett az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok védelmi miniszteri találkozójának első napját követően elmondta, hogy megtárgyalták az ülésen, milyen lépésekre lesz szükség Oroszország elrettentése érdekében, ha összeomlik a Washington és Moszkva által 1987-ben aláírt megállapodás.

A hadgyakorlatok sűrítését, hagyományos fegyverek, illetve a hírszerzési, a megfigyelési, valamint a rakéta- és légvédelmi kapacitások fejlesztését említette a lehetőségek között. Leszögezte ugyanakkor, hogy a katonai szervezet nem tervezi új szárazföldi nukleáris eszközök telepítését Európában.

Diplomáciai források szerint emellett újabb, atomfegyver hordozására képes F-16-os vadászrepülőgépeket, B-52-es bombázókat, illetve hadihajókat is a kontinensre vezényelhetnek.

epa04154093 A photo made available on 04 April 2014 shows Taiwan Air Force's F-16 A/B jets flying over the Taipei Songshan Airport in Taipei, Taiwan, 18 March 2011. On 04 April 2014, the Central News Agency quoted an unnamed Taiwan Air Force official as confirming that the United States will help upgrade Taiwan's 146 F-16 A/Bs. Earlier in the day, the United Evening News reported that Lockheed Martin Aeronautics Co will install Active Electronically Scanned Array (AESA) radar on two of Taiwan's F-16 A/Bs at Edwards Air Base in California, conduct test flight and make evaluatioin in mid-2015, and launch a production line in Taiwan in 2016 to finish the refit of the remaining F-16 A/Bs. Taiwan ordered 150 F-16 A/Bs from the US in 1992 to boost its defence against China and four of them have crashed. The US has refused to sell Taiwan 60 more advanced F-16 C/Ds, but instead has agreed to help upgrade Taiwan's F-16 A/Bs.  EPA/DAVID CHANGKépünk illusztráció (Fotó: EPA/DAVID CHANG)

Az egyezmény – amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában – megtiltotta az 500-5500 kilométeres hatótávolságú szárazföldi rakéták gyártását, birtoklását és tesztelését.

„A miniszterek megegyeztek abban, hogy a NATO reagálni fog, ha Oroszország nem tér vissza a szerződéshez” – közölte sajtótájékoztatóján Stoltenberg. Hozzáfűzte, hogy ezért az orosz kormány viselné a teljes felelősséget.

Kiemelte: a nukleáris elrettentés erősítésére van szükség, de anélkül, hogy ezen „defenzív jellegű” intézkedések ne indítsanak be egy új fegyverkezési versenyt. Végezetül „felelőtlennek és veszélyesnek” nevezte Oroszország magatartását.

Mark Esper amerikai ügyvezető védelmi miniszter arról számolt be, hogy ez esetben az Egyesült Államok hosszú hatótávolságú precíziós rakéták fejlesztésébe kezd, amelyeket azonban nem nukleáris, hanem hagyományos robbanófejekkel szerelnének fel.

Német kollégája, Ursula von der Leyen pedig a szövetségesek egységét húzta alá.

Jövő héten összehívják a NATO-Oroszország Tanács ülését az ügy megvitatására.

Az Egyesült Államok már 2014 óta a szerződés megsértésével vádolja az orosz kormányt. Donald Trump amerikai elnök február elején közölte, hogy megkezdik a kivonulást a megállapodásból, felfüggesztik kötelezettségvállalásaik végrehajtását, és fél évet adnak Moszkvának az amerikai követelések teljesítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök erre válaszul bejelentette, hogy országa is felfüggeszti részvételét a szerződésben, s egyúttal kutatásokat indít új rakétatípusok kifejlesztésére.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Botrány a Vatikánban! Szólj hozzá, oszd meg!

Géza

Merkel, Macron és Johnson felszólította Teheránt a nukleáris egyezmény betartására

Géza

Ismét aktív egy kamcsatkai vulkán, kitörése katasztrofális lehet

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------