Image default
Tudástár - minden érdekesség

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

Fél év­ez­red után elő­ször res­ta­u­rá­to­rok dol­goz­nak a je­ru­zsá­lemi Szent Sír temp­lom­ban. El­tá­vo­lí­tot­ták a már­vány fe­dő­la­pot, amely alatt az a szikla ta­lál­ható, ame­lyen Jé­zust ki­te­rí­tet­ték.

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel. Most is sokáig tartott, mire a különböző keresztény felekezetek meg tudtak állapodni a restaurálás részleteiről – a templom ugyanis hat különböző felekezet közös kezelésében van, és állandóak a viták közöttük.

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

A tudósok nem csak a sírt nyitották fel, hanem a sír fölé emelt márványkápolnát is restaurálják, mert az évszázadok során teljesen bizonytalanná vált – számolt be róla a hirado.hu. Már 1947-ben vasállványokkal erősítették meg az épületet, hogy szét ne essen. Több alkalommal földrengés is volt Jeruzsálemben, de a gyertyák, a faggyú, az emberi lehelet is rongálja az épületet.

Eltávolították a márványlapot a szikla fölül

A tudósító beszámolt róla, hogy a 19. század eleje óta először mozdították el azt a márványtömböt a sír felett. A sírban mélyén pedig az a szikla található, amelyen Jézust kiterítették. A tudósok megvizsgálják azt is, hogy valóban voltak-e a sírban emberi maradványok.

A feltárás egyedülálló lehetőség arra, hogy megvizsgálják Jézus nyughelyének eredeti felszínét.

Vajon mit rejt Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben 1
A sír fölötti márványlap a kicsi kápolnában, a Szent Sír templomban

A kő elemzése azt is segít jobban megérteni, hogyan vált kultuszhellyé a sírhely, miután Nagy Konstantin császár édesanyja, Ilona 326-ban megtalálta. Miután leemelték a sírt fedő márványlapot, meglepődtek azon, hogy alatta milyen sok töltőanyagot találtak – derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából. A tudósok szerint  eljuthatnak addig a kőfelületig, amelyen a hagyomány szerint Jézus teste feküdt.

Az ígéretek szerint a jövő évre befejeződnek a restaurálási munkák. Várhatóan az első eredményekről már november közepén beszámolnak a sajtónak és a keresztény hívőknek. A sír a felújítás alatt is látogatható.

A tudósítás a hirado.hu oldalán tekinthető meg.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Megtörte a csendet az Eagles of Death Metal

info

Most közölték a tudósok: hátborzongató, amit a tojásban találtak

Mazsi

Amerikai lányok ezzel a “szerszámmal” mennek egyetemre – tömegével

info