Hirmagazin.eu
Főoldal » Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben
Tudástár - minden érdekesség

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

Fél év­ez­red után elő­ször res­ta­u­rá­to­rok dol­goz­nak a je­ru­zsá­lemi Szent Sír temp­lom­ban. El­tá­vo­lí­tot­ták a már­vány fe­dő­la­pot, amely alatt az a szikla ta­lál­ható, ame­lyen Jé­zust ki­te­rí­tet­ték.

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel. Most is sokáig tartott, mire a különböző keresztény felekezetek meg tudtak állapodni a restaurálás részleteiről – a templom ugyanis hat különböző felekezet közös kezelésében van, és állandóak a viták közöttük.

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

A tudósok nem csak a sírt nyitották fel, hanem a sír fölé emelt márványkápolnát is restaurálják, mert az évszázadok során teljesen bizonytalanná vált – számolt be róla a hirado.hu. Már 1947-ben vasállványokkal erősítették meg az épületet, hogy szét ne essen. Több alkalommal földrengés is volt Jeruzsálemben, de a gyertyák, a faggyú, az emberi lehelet is rongálja az épületet.

Eltávolították a márványlapot a szikla fölül

A tudósító beszámolt róla, hogy a 19. század eleje óta először mozdították el azt a márványtömböt a sír felett. A sírban mélyén pedig az a szikla található, amelyen Jézust kiterítették. A tudósok megvizsgálják azt is, hogy valóban voltak-e a sírban emberi maradványok.

A feltárás egyedülálló lehetőség arra, hogy megvizsgálják Jézus nyughelyének eredeti felszínét.

Vajon mit rejt Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben 1
A sír fölötti márványlap a kicsi kápolnában, a Szent Sír templomban

A kő elemzése azt is segít jobban megérteni, hogyan vált kultuszhellyé a sírhely, miután Nagy Konstantin császár édesanyja, Ilona 326-ban megtalálta. Miután leemelték a sírt fedő márványlapot, meglepődtek azon, hogy alatta milyen sok töltőanyagot találtak – derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából. A tudósok szerint  eljuthatnak addig a kőfelületig, amelyen a hagyomány szerint Jézus teste feküdt.

Az ígéretek szerint a jövő évre befejeződnek a restaurálási munkák. Várhatóan az első eredményekről már november közepén beszámolnak a sajtónak és a keresztény hívőknek. A sír a felújítás alatt is látogatható.

A tudósítás a hirado.hu oldalán tekinthető meg.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a Főgáz-nál

info

Bizarr formájú ufó tűnt fel a felhős égbolton! – VIDEÓ

Mazsi

Tiltott történelem – Salamon kincse

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------