Image default
FINN - Kielikoulutus

Väestön ikääntyminen yllätti Intian

20.4.2015 08.50
LEHTIKUVA/PÄIVI ARVONEN
Artikkelin kuva
60 vuotta täyttäneitä intialaisia on jo yli sata miljoonaa.

IPS–NEETA LAL

DELHI

Vain joka kymmenes saa eläkettä, vanhusten julma kohtelu yleistä.

INTIAN FAKTAT:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 1 252 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 32,7 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 74,0 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 135/187

(Lähde: YK)

Ikäihmisiä kohdellaan Intiassa huonosti sekä perheissä että yhteiskunnassa. 60 vuotta täyttäneitä intialaisia on jo yli sata miljoonaa, ja heidän osuutensa väestöstä kasvaa nopeasti.

HelpAge India -järjestön selvitys paljastaa, että joka toista yli 60-vuotiasta kohdellaan kaltoin omassa perheessä. Ilmiö ulottuu kaikkiin yhteiskuntaluokkiin ja maankolkkiin.

Kyselyyn vastanneista vanhuksista joka viides koki fyysistä tai henkistä väkivaltaa lähes päivittäin ja toinen mokoma kerran kuussa. Joka kolmannella riesa oli viikoittainen. Yleinen syy oli taloudellinen riippuvuus jälkikasvusta.

Vanhuksia on perinteisesti arvostettu Intiassa, mutta asenteet ovat koventuneet. Jawaharlal Nehru -yliopiston sosiologian professoriVeena Purohitlistaa syitä: nopeasti muuttuvat elämäntavat ja arvot, yhä vaativampi työelämä, maaltamuutto sekä suurperheen vaihtuminen ydinperheeseen.

Nopeimmin kasvava ryhmä

1,25 miljardin asukkaan Intia on maailman toiseksi runsasväkisin maa. Yli 60-vuotiaiden osuus väestöstä on kolminkertaistunut 50 vuodessa. Vuonna 2010 heitä oli 7,5 prosenttia, mutta 2025 osuus nousee 11 prosenttiin.

Vuonna 2050 Intiassa elää YK:n mukaan 48 miljoonaa yli 80-vuotiasta ja 324 miljoonaa yli 60-vuotiasta. Se on enemmän kuin Yhdysvaltain nykyinen väestö.

HelpAgen ennusteen mukaan yli 80-vuotiaiden osuus kasvaa Intiassa nopeimmin, 700 prosentin vauhtia. Vuonna 1960 intialainen saattoi odottaa elävänsä 40 vuotta, mutta nyt jo 68,5 vuotta.

– Valtion vanhustyö ei ole vielä tavoittanut kohdettaan. Asianmukaisesta hoidosta on pulaa, ja tietoa puuttuu sekä palveluntarjoajilta että kohderyhmältä, muotoilee vanhustyötä tekevän Anurgraha-järjestön puheenjohtajaAabha Choudhury.

Köyhyys vaivaa

Valtaosa Intian ikääntyneistä on köyhiä. Vain yksi kymmenestä saa eläkettä, ja tulot sekä säästöt ovat vähäisiä.

YK:n mukaan 13 prosentilla Intian vanhuksista on jokin vamma, joka vaikeuttaa ainakin yhtä päivittäistä askaretta. Yli neljännes on alipainoisia ja joka kolmas kärsii korkeasta verenpaineesta, jota ei ole tutkittu. Yli puolelta puuttuu asunnosta asianmukainen viemäri.

Vanhusten työnteko on yleistä, varsinkin maaseudulla. Osa avustaa työllään kotitilalle jääneitä aikuisia lapsia.

Indira Gandhinnimeä kantava eläkejärjestelmä tarjoaa 4,5 euroa kuussa köyhyysrajan alla eläville vanhuksille. Moni kokee sen loukkauksena.

Työssä jaksettava

Intialaisten on tehtävä työtä niin kauan kuin mahdollista, kiteyttää eräs valtion henkivakuutusyhtiön virkailija. Työnantajan eläkevakuutuksesta nauttivat vain virallisella sektorilla työskentelevät. Maaseudulla se kattaa 9 prosenttia miehistä ja kaupungeissa 42 prosenttia. Naisilla osuudet ovat vielä pienempiä.

Myös sairausvakuutus on Intiassa harvinaista herkkua: vain yhdessä perheessä kymmenestä vähintään yksi jäsen on jonkin vakuutuksen piirissä, kertoo kansallinen terveyskysely.

– Itse maksettu sairausvakuutus korvaa sairaalakulut vain hätätapauksessa. Lääkärinpalkkioista ja lääkkeistä ei saa mitään korvausta, vaikka ne ovat lähes kolminkertaistuneet kolmessa vuodessa, valittaa Intian vanhusten liiton varapuheenjohtajaSugan Bhatia.

Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3360680/vaeston-ikaantyminen-yllatti-intian

Hasonló hírek

Nainen kaatoi telineen – vietiin raudoissa rautatieaseman selliin ja päiväksi putkaan

info

Meren rannalla pohjoisessa, valtakoneisto jyrää

info

Viime viikon häiriö Soneran verkossa johtui Nokiasta

Edit