Hirmagazin.eu
Főoldal » Vadfűből készül a biológiailag lebomló szívószál – a tengeri állatok millióinak mentheti meg az életét
Életmód hírek

Vadfűből készül a biológiailag lebomló szívószál – a tengeri állatok millióinak mentheti meg az életét

A vadfűből készített környezetbarát szívószál, és az ehhez hasonló ötletes találmányok egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez.

Megdöbbentő, de évente mintegy 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Ezek közé tartoznak többek között az eldobható szívószálak is. Az Egyesült Államokban naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak fel és dobnak a kukába, írja az epochtimes.com.

Egy lépéssel közelebb a teljes műanyagmentességhez

Az óceánokban felhalmozódó műanyag a tengeri élővilágot is veszélyezteti, mivel a halak és teknősbékák lenyelhetik őket, és olyan sérülést okozhat az emésztőrendszerükben, amibe bele is halhatnak.

A vadfűből készített öko-szívószál, és az ehhez hasonló ötletes találmányok a tengeri állatok millióinak életét mentheti meg, és egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez

Megjelentek a környezetbarát alternatívák

A műanyag szívószálak kiváltására az utóbbi években több ötlet is született. Az ázsiai országokban például rizsből is gyártanak biológiailag lebomló szívószálakat, a legújabb ötlet pedig a vietnámi Tran Minh Tien találmánya, a vadfűből készített szívószál.

A biológiailag lebomló vadfű-szívószálak 100 százalékban természetes anyagból készülnek, és nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot vagy tartósítószert. Úgy bomlanak le, hogy semmilyen környezeti kárt nem okoznak.

Tömegesen nő egy üreges vadfű Vietnámban

Vietnámban, a Mekong Delta térségében tömegesen nő egy speciális, üreges vadfű (Lepironia articulata) a termőföldeken. A belül üreges növény szára elég kemény, így alkalmas arra, hogy szívószálakat készítsenek belőle.

A módszer lényege nagyon egyszerű. Először begyűjtik az üreges vadfüvet, majd megmossák, és 20 centiméteres darabokra vágják őket. Az üreges szárakat ezt követően belülről megtisztítják egy fémrúddal, majd újra átmossák őket. A kész szívószálakat banánlevélbe csomagolják, és így tárolják, kis kötegekben feltekerve.

A szárított vadfű-szívószálak 6 hónapig elállnak

A szívószálaknak két változatát gyártják. Az egyik az úgy nevezett „friss-szívószál” amely a tisztításon kívül semmilyen egyéb eljáráson nem megy keresztül. Ezek két hétig tárolhatók hűtőszekrényben, vagy egy hétig szobahőmérsékleten.

A másik a „szárított-szívószál”, amelyet 2-3 napig szárítanak a napon, majd sütőben sütik meg őket. Ez a tartósabb változat hat hónapig is eláll szobahőmérsékleten.

A biológiailag lebomló vadfű-szívószálakat egyelőre csak Vietnámban lehet kapni, de remélhetően hamarosan megjelennek más országok boltjaiban és éttermeiben is.

A gyártó arra kér mindenkit, hogy a lebomló szívószálakat használat után ne a vegyes kukába, hanem a komposztba dobjuk.

impressmagazin

Hasonló hírek

Nyílt levél szingli csajoknak, az egyedülálló férfiak nevében

Edit

Sikamlós és pikáns világelsőséget szereztek a magyarok

Mazsi

Operatív törzs: szeptemberre várható az oltóanyag megjelenése

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------