Hirmagazin.eu
Főoldal » Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelezettsége
Gazdaság

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelezettsége

Mind nagy-, mind az apróvadfajok vadászati idénye elkezdődött, illetve elkezdődik a következő hetekben.

A vadászati tevékenységhez és annak eredményéhez adókötelezettségek széles palettája kapcsolódik annak ellenére, hogy a kifejezést szinte egyetlen adótörvény sem említi meg.

Így a jogszabályok átbogarászása helyett inkább jogértelmezéssel és gyakorlati példákkal juthatunk előre.

Cikksorozatunk első részében a legfontosabb fogalmakat tekintjük át.

A vadászati jog magában foglalja a vadgazdálkodással kapcsolatos, illetve a vadászterületen szabadon élő vadaknak az elejtésére, elfogására vonatkozó jogok és kötelezettségek összességét. A vadászatot a vadászatra jogosult látja el, illetve köteles ellátni (végső esetben a vadászati hatóság a vadászati jog kényszerhasznosítását is elrendelheti).

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (vadvédelmi törvény) 3. § (1) bekezdése szerint a vadászati jog a földtulajdonjog elválaszthatatlan részeként a vadászterületnek minősülő terület tulajdonosát illeti meg.

A vadászati jog egy önálló, értékkel bíró vagyoni értékű jog, amelynek hasznosítása a földterület tulajdonosát illeti meg, és azt a tulajdonos a földterület bérbeadása során a többi erdei haszonvételi joghoz hasonlóan fenntarthatja magának, azt a föld bérbeadásától elkülönítetten hasznosíthatja. A vadászati jog hasznosításának a módja vadászterületek kialakításán keresztül vezet. A vadászterület határát megállapító határozat alapján az érintett földtulajdonosok vadászati joggal rendelkező közösséget (tulajdonosi közösség) alkotnak.

dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Alig van panasz az elszámolásra

info

Riasztóak az előrejelzések: 72 éves korunkig kell dolgoznunk?

Géza

Varga Mihály: túl az egymillión

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------