Hirmagazin.eu
Gazdaság

V. Naszályi Márta méregdrága buszállomást tervez, a lakók felháborodtak..

Tegnapelőtt online fogadóórát tartott az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta, és Csobánczy Gábor idegenforgalomért és EU-s kapcsolatokért felelős helyettese.

Ha a víziójuk megvalósul, és a Déli pályaudvar mögé, a Mészáros utcában valóban buszállomást alakítanak ki, gyönyörűen fogják ellehetetleníteni nemcsak Buda, hanem az egész főváros közlekedését. Bár a tegnapi internetes megbeszélés a párbeszéd és a közös célok kialakítását volt hivatott létrehozni a lakók és a döntéshozók között, V. Naszályiék valójában fittyet hánytak a környéken élők jogos felháborodására.

Hétfőn késő délután Budavár párbeszédes vezetője úgy döntött, előveszi a tipikus, mindenkit meghallgatok című liberális kártyát, és online fórumot tart a Mészáros utcába tervezett buszparkolóról. A Déli pályaudvar külső, használaton kívüli részén, visszabontható útburkolattal rendezvényteremmel, étteremmel kibővítve egy több mint hatvan autóbusz fogadására alkalmas parkolót hoznának létre. Némiképp érthetetlen, hogy miért most, a pandémia közepén gondolkodnak a Várba igyekvő német nyugdíjasok problematikájával, és miért nem a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésén törik a fejüket. A projekt olyan eszement ötletek tartalmaz, mint a zajvédő fal, ami nyilván a környéken épült lakóházakban élő embereknek annyi zajcsökkentést fog jelenteni, mint halottnak a csók, hacsak nem tervezik a falat felhőkarcoló magasságúra.

Budapest, a lehetőségek városa

A másik zseniális húzás Csobánzy Gábor és szakértői részéről, hogy a turisták a buszról való lekecmergéshez, és felszálláshoz öt percet kapnak majd a parkolóban. Homályos az is, mire szolgál az ötlet egyáltalán. Azonban mindezen innovációk eltörpülnek a következő gigantikus terv mellett. Ugyebár az alapgondolat a kerületi turistabuszok útvonalának homogenizálása volt, azzal, hogy egy helyen parkolhatnak a járművek, és a kerület többi részéről (Naphegy, Tabán) kiszorításra kerülnek. Ez szép és jó elképzelés,  a bökkenő az, hogy a Mészáros utca messze van a Citadellától, és a Halász-bástyától, márpedig a turisták nem a Déli pályaudvar ikonikus síneire kíváncsiak. Ezért mit csinál az önkormányzat? A forgalomcsökkentés jegyében elektromos buszokat vesz. Úgy harminc-harmincötöt. Azért, hogy a turisták feljussanak a Várba. Meg a Citadellára. Magyarán megduplázzák a buszok számát, sőt, milliárdos nagyságrendben még be is szereznek újakat. V. Naszályi reméli, az állam bácsi beszáll, hiszen a hülyének is megéri a biznisz. S persze elhangzott a legendás szó: hitelfelvétel.

Nagy kérdés még, hogyan fogják ezt az egészet lenyomni a budaiak torkán, hiszen a tervezett építkezés érinti a Hegyvidéket is. A tegnapi kommentekből érzékelni lehet, hogy az itt élők joggal tartanak a túlcsorduló forgalomtól, a levegőszennyezéstől, és attól, hogy a triviális terv eredményeként az ingatlanok értéke a felére esik vissza. A lakók nem kaptak választ olyan kérdésekre, mint például, hogyan fognak a buszok kikanyarodni a Győri útra vagy a Hegyaljára anélkül, hogy ne sodornák el a szemközti autókat? Egyeztettek-e a Testnevelési Főiskola vezetésével, akik ugyancsak pályáznak erre a területre? Egyáltalán miért jó ez a kerületieknek?

A kerületi Fidesz-frakció portálunkkal azt közölte, hogy

a kerület turistabusz terheltségének csökkentése egy kiemelten fontos problémaköre volt az I. kerületnek a koronavírus járvány előtt. Azonban a világjárvány alapjaiban változtatta meg a nemzetközi turizmust. A szakértők többsége szerint a pandémiát követően a turizmus csak lassan fog helyreállni. Éppen ezért érthetetlen, hogy az a baloldali városvezetés, amelyik hónapok óta panaszkodik a pénzhiányra, most egy olyan beruházásra költene 1,2 milliárd forintot, ami egy jelenleg nem létező problémát orvosolna. Az előirányzott összeg jelen helyzettől függetlenül is megkérdőjelezhető. Ugyan az idegenforgalom szempontjából nélkülözhetetlen vállalkozóknak jelenleg – a Kormánynak köszönhetően – nem kell bérleti díjat fizetniük, de a veszélyhelyzet után sok vállalkozást bezárásra kényszeríthetnek a baloldali vezetés által sokszorosára emelt teraszhasználati és bérleti díjak. Stabil anyagi helyzetben lévő polgárok és vállalkozások nélkül nem virágozhat fel a budavári turizmus. Buszparkoló helyett az önkormányzat az emberekre és a vállalkozásokra költsön, őket segítse.

Valamiért azonban nem vállalkozások az elsődlegesek. Leszögezhetjük, eltökéltek, hogy keresztülviszik a beruházást. Amivel valakik nagyon jól fognak járni. Jól fognak járni az alvállalkozók, a tendereztetők. Nagy pénzek fognak mozogni. Akik viszont nem fognak jól járni: a fővárosiak és azok, akik eddig hittek az ellenzék zöld politikájában, és abban, hogy tényleg számít a véleményük.

PS

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vasárnapi pihenőnap: megjelent a nyitvatartási rendelet

info

Adóügyek, gazdaság: legfrissebb- törvények, változások (adó- és társadalombíztosítási szakértők válaszolnak)

Géza

Társadalombiztosítási finanszírozást kap a Dévény-módszer.

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------