Image default
Programinfó

Üzen a múlt – Van képünk hozzá

Száz év sajtófotó anyaga és hírarchívuma érhető el szeptember közepétől a közmédia archívumából.

csodalatosbalaton.hu, kép – 1943-ból

Első ízben tetszőleges alapon válogatást teszünk közzé az MTVA Archívumának nemrég elindult online oldalán található sajtótörténeti érdekességekből. A fotók nemcsak az adott korszakot, hanem ettől többet: bennünket is láttatnak.

1962-ben Japánban  a leginkább repülőgépre emlékeztető hipermodern – akkoriban 210 km/óra végsebességű – Tokaido Shinkansen vonatot Odawara környékén próbálták ki. A repülőgépforma nem csupán dizájnelemként szolgát: a sajátos külalak fontos volt az alacsony légellenállás miatt. A kabinok is hermetikusan zártak, akár a repülőgépeknél, csak nem a magasság, hanem az alagutak miatt. A világsajtó a technológiai újdonságokat és a kezdeti modelleket éltette, és a japán zsenialitást vasúttörténeti áttörésként jellemezte. Ezzel az áttöréssel egy időben, 1962-ben a szocialista magyar vasút is az egyik leglátványosabb áttörését produkálta. Ráadásul tolató üzemmódban.

1962. október 4-én a kora délutáni órákban egy tolató szerelvény utolsó kocsija áttörte a Nyugati pályaudvar homlokzati részét és a járdára gördült. A komoly anyagi kárral járó baleset emberéletet nem követelt (Fotó: MTI/Mikó László)

A bájos fotó, a szöszke kisgyermekekkel újabb mementója annak, hogy aki nem lép egyszerre… Az esetleges elhajlókat az akkori irányelvek mentén kötelezték, miként a háttérben veszteglő villamosfeljáró becsukott korlátja is érzékletesen ábrázolja, hogy bár a rendszer zártnak tűnt, sokakat azért megérintett a huzat.

Budapest, 1957. augusztus 7. Kötélbe kapaszkodnak az óvodások, úgy kelnek át az úttesten gondozónőik kíséretében a 49-es villamos megállójában. MTI Fotó: Fényes TamásKötélbe kapaszkodó óvodások kelnek át az úttesten gondozónőik kíséretében a 49-es villamos megállójában Budapesten, 1957. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Fényes Tamás)

Íme  egy, a Horthy-érát erősen kritizáló vélemény! Napjainkban vált nyilvánvalóvá: a bátor fényképész sajtónyilvánosság elé került remeke egy ártatlan városképként van álcázva. Valójában az alkotás gyilkos precizitással komponáltan, rideg tudatossággal rántja le a leplet a korszak visszásságairól, hisz akinek értő szeme van, azonnal látja: milyen éles peremű, sötét árnyak borulnak az egyébként Szabad sajtó útjára.

Budapest, 1930-as évek Pesti városrészlet: az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló, földszintjén a Belvárosi Kávéháznak helyet adó déli Klotild-palota, valamint az épület előtt álló Werbőczy István-szobor. A Klotild-palota mellett, a Szabad sajtó útján közlekedő villamosok szállítják az utasokat, a háttérben pedig a budai Gellért-hegy körvonalai látszanak. A felvétel készítésének pontos ideje ismeretlen. MTI Fotó: Haár FerencPesti városrészlet az 1930-as évekből: az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Klotild-palota, valamint az épület előtt álló Werbőczy István-szobor (Fotó: MTI/Haár Ferenc)

Régtől tudjuk, hogy a nyugati szövetségeseknek a világháború vége felé milyen heroikus küzdelmet jelentett a légi fölényük fenntartása a makacskodó német légierővel szemben. Ezekről a nehéz időkről kéttucatnyi vitathatatlan hitelességű amerikai mozifilm tanúskodik. A képen látható Luftwaffe vitorlázó gépnek a harcértékéről viszont nem maradtak fent adatok.

Budapest, 1945 Vitorlázó repülőgép a budapesti Attila út 37. számú lakóház tetején. Dokumentumkép Budapest ostromáról.  MTI Fotó: Bojár SándorDokumentumkép Budapest ostromáról, 1945-ből. Vitorlázó repülőgép zuhant a budapesti Attila út 37. számú lakóház tetejére (Fotó: MTI/Bojár Sándor)

Ugrás az időben! A Magyar Televízió első, élő közvetítése hátulról készített képsorokat a május elsején összegyűlt emberekről. Ez az arctalan, százezres tömeg éltette a kommunista pártot 1956 októbere és novembere után alig fél évvel…

Budapest, 1957. május 1. A Magyar Televízió operatőre élőben közvetíti a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) ünnepi nagygyűlését a Hősök teréről 1957. május 1-jén. Ezzel az élőben sugárzott adással kezdte meg hivatalosan működését a Magyar Televízió. A háttérben, a dísztribün fölött: Marx, Engels és Lenin portréi. MTI Fotó: Fényes TamásA Magyar Televízió élőben közvetítette a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának ünnepi nagygyűlését a budapesti Hősök teréről 1957. május 1-jén. Ezzel az adással kezdte meg hivatalosan működését a Magyar Televízió (Fotó: MTI/Fényes Tamás)

A régi szép idők emléke, hogy a lefotózott járaton még mindenkinek jutott ülőhely. A beállításnak köszönhetően az is kiviláglik, hogy akkoriban sem volt egyszínű a világ.

Budapest, 1958. december 23. Utasok ülnek az új, farmotoros Ikarus 66-os típusú autóbuszon, amely próbaútján a budai Várnegyedben halad. MTI Fotó: Sziklai DezsőAz új, farmotoros Ikarus 66-os típusú autóbusz próbaútja a budai Várnegyedben 1958. december 23-án (Fotó: MTI/Sziklai Dezső)

A Népújság 1959. július 29-i száma írja: Putnokon első helyezett lett a téglagyári II. műszak. Mindannyian megkapták a kiváló dolgozó kitüntetést. Présenként, óránkénti 6091 darabos első félévi átlagteljesítményt produkáltak. A putnoki I-es műszak csak 10 darabos óraátlaggal maradt el mögöttük. Még egyet elárulunk: ezzel egy időben, amikor a Balaton-partján henyéltek mások, Louis Leakey régész megtalálja a legidősebb, ismert, 600 000 éves emberi koponyát. A tudósok szerint az idők során vajmi keveset változtunk.

1959. július 23. Napozó, pihenő emberek a Balaton homokos partján. A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen. MTI Fotó: Járai RudolfNapozó, pihenő emberek a Balaton homokos partján, 1959 júliusában (Fotó: MTI/Járai Rudolf)

A képekre kattintva az MTVA Archívum oldalán is elérhetők a fotók, további információkkal és a tartalomhoz kötődő kreatív funkciókkal.

Szerző: hirado.hu
Forrás: MTVA Archívum

Hasonló hírek

Farsangi programok a Szennai Skanzenben

info

Világzenei csúcstalálkozó Budapesten

info

Ma van az Állatkertek éjszakája

Edit