Image default
Életmód hírek

Unokáink is megszívhatják, ha dohányzunk

A do­hány­zás­nak sok­kal sú­lyo­sab­bak a kö­vet­kez­mé­nyei, mint gon­dol­tuk. A do­há­nyo­sok fele át­la­go­san 14 évvel ko­ráb­ban hal meg, mint nem­do­hányzó kor­tár­sai – kö­zölte az Or­szá­gos Ko­rá­nyi Pul­mo­no­ló­giai In­té­zet abból az al­ka­lom­ból, hogy szom­ba­ton in­gye­nes, a le­szo­kás­hoz se­gítő, egész­ség­fel­mérő napot tar­ta­nak.

Döbbenetes, de még az unokák is öröklik a súlyos károkat, ha egy várandós kismama dohányzik vagy a környezetében cigiznek, így ő akaratán kívül passzív dohányossá válik! Kiderült ugyanis: a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető. Erre az eddig nem közismert, ijesztő tényre hívja fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.

Unokáink is megszívhatják, ha dohányzunk

„Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások jelentősen befolyásolják a magzat fejlődését – nyilatkozta korábban dr. Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzor, aki ma egészségügyi államtitkár. – A dohányfüst hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív és az érrendszer, valamint a tüdő egészséges fejlődését. Ráadásul ez nemcsak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is öröklik a káros hatásokat, még akkor is, ha a köztes generáció, tehát ő maga egyáltalán nem dohányzik. A passzív dohányzást elszenvedő csecsemők körében gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál-szindróma és a fejlődési rendellenességek, valamint a viselkedési zavar gyermek- és serdülőkorban. A dohányfüstmentes környezet kisgyermekkorban is létfontosságú a tüdők megfelelő fejlődéséhez. Ellenkező esetben ugyanis könnyebben kialakul a tüdőfogyatkozás, azaz a COPD.

Az Európai Unióban évente közel 700 ezren veszítik életüket a dohányzás miatt. A dohányzók mintegy fele idő előtt, nemdohányzó kortársaiknál átlagosan 14 évvel korábban hal meg” – tette hozzá dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetosztályvezetője.

Ezért is hangsúlyozza minden szakember, hogy nagyon fontos a felnőttek leszokása: nem csak a saját, hanem gyermekeik és unokáik egészsége szempontjából is! Ebben segíthet a szombati ingyenes szűrőnap és tanácsadás.

Ingyenes tanácsadás a leszokáshoz Budapesten a Camponabevásárlóközpontban, a Costa Coffee melletti téren szombaton ingyenes rendezvényt tartanak. A dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket a rászokást megelőző játékos programokkal várják. Az érdeklődők az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezető orvosaival és egészségfejlesztő szakembereivel találkozhatnak. 11 és 15 óra között várják a résztvevőket szénmonoxid-mérésre, dohányzásról való leszokást és egészséges táplálkozást célzó tanácsadásra. Az egészséges, dohányfüstmentes életmódot segítő eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.
Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

16 gázos szituáció, ami csak egy randin fordulhat elő

Edit

Tűzijátékként robbant fel egy férfi zsebében az elektromos cigaretta + VIDEÓ

Edit

11 dolog, amit a Facebook tud rólad

Edit