Hirmagazin.eu
Külföld

Ukrajna átadta Moszkvának a malajziai utasszállító lelövéséért felelőssé tett egyik szakadárt

Ukrajna a fogolycsere keretében átadta Oroszországnak Volodimir Cemah donyecki szakadár fegyverest, akinek köze lehetett a 2014-ben a MH17-es malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséhez

– közölte a holland külügyminisztérium szombaton.

A holland ügyészség korábban felszólította Kijevet, hogy ne engedje Oroszországba utazni Cemahot, mert szökése veszélybe sodorhatja az MH17-es ügyében zajló vizsgálatot. A nyomozók jelezték: szeretnék kihallgatni a férfit.

Rokonok üdvözlik kiszabadult hozzátartozóikat a kijevi Boriszpil repülőtéren az Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokat szállító repülőgép megérkezése után 2019. szeptember 7-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Interfax Ukraina portál szerint viszont azt közölte, hogy a szakadárt szabadon engedése előtt többször kihallgatták.

Kihallgattuk, és nem csak a hazatérése előtt. Nem nevezem meg azokat az európai vezetőket, akikkel tárgyaltunk a nyomozás során (.). Ez bonyolult ügy volt. Attól tartottam, hogy a fogolycsere meghiúsulhat miatta” – mondta az ukrán elnök újságíróknak nyilatkozva a boriszpili repülőtéren Kijevben, az Oroszországból hazatérő elengedett ukrán foglyokat fogadva.

Cemahot a kijevi fellebbviteli bíróság csütörtökön helyezte szabadlábra. Ő irányította a Hollandiából Malajziába tartó MH17-es járat lezuhanásakor a donyecki szakadárok légvédelmi dandárját a katasztrófa térségében.

A férfit június végén vették őrizetbe Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatti részében, Sznyizsne városában, majd két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, később fogva tartását meghosszabbították.

A Kínában tartózkodó Angela Merkel német kancellár üdvözölte az ukrán-orosz fogolycserét, reményteli jelnek nevezve azt – írta Twitter-bejegyzésében Steffen Seibert német kormányszóvivő. Egyúttal felszólította a feleket, hogy tegyenek meg mindent a minszki egyezmények betartásáért.

Örülök neki, hogy Oleh Szencov ukrán filmrendező és az ukrajnai tengerészek végre hazatérhetnek” – mondta Merkel a szóvivő szerint.

Donald Trump amerikai elnök szintén kedvezően fogadta az eseményt. ”Nagyon jó hír, talán az első óriási lépés a béke felé” – írta a Twitteren. “Gratulálok mindkét országnak!” – tette hozzá az amerikai elnök.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint a fogolycsere a két ország közötti feszültség csökkenését jelzi. Külön említette és örömtelinek nevezte Szencov kiszabadulását. Mint mondta, alig várja, hogy átnyújthassa személyesen az Európai Parlamentben a közelmúltban neki ítélt Szaharov-díjat.

Üdvözölte a fogolycserét Liliane Maury Pasquier, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke és Sauli Niinistö finn elnök is. Utóbbi szerint ez fontos lépés volt a minszki megállapodások teljesülése felé.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Moszkva reméli, hogy a fogolycsere elősegíti az összekötő csoportban és a normandiai formátumban (Oroszország-Ukrajna-Franciaország-Németország) zajló, a kelet-ukrajnai konfliktus megoldását célzó erőfeszítéseket. Oroszország ezt pozitív jelzésnek tekinti, amelyet további fontos lépéseknek kell követniük.

A közleményben külön hangsúlyozták, hogy a fogolycsere a Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között létrejött megállapodásoknak köszönhető, s hogy elődeitől eltérően az új ukrán elnök józan hozzáállásról és kompromisszumkészségről tett tanúságot.

Zelenszkij: Ez volt az első lépés

A mostani ukrán-orosz fogolycsere az első lépés volt ahhoz, hogy kiszabadítsanak minden, még orosz területen fogva tartott ukrán állampolgárt, és folytassák a minszki folyamat végrehajtását, valódi fegyvernyugvást elérve a Donyec-medence térségében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a kijevi Boriszpil repülőtéren, ahol fogadta a Moszkvából hazatért 35 kiszabadult ukrán foglyot.

Azt hiszem, megtettük az első lépést, ami nagyon nehéz volt. Ezután majd eljön az ideje valamennyi fogoly visszatérésének. Folytatjuk Minszkben most már a csapatszétválasztást két újabb szakaszban, először Zolote és Petrivszke között, majd az egész frontszakaszon, ezt valódi tűszünet követi és a háború lezárása” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy ezután egy nehéz folyamat kezdődik: a megszállt területek visszaszerzése. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy az ukránok összefogással “nemcsak embereket, de az ország területeit” is vissza fogják szerezni.

Leszögezte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök és közte létrejött egyezségek a mostani fogolycsere kapcsán teljes mértékben teljesültek. Elárulta, hogy az utolsó pillanapig nagy titokban tartották a részleteket, mert – mint mondta – voltak, akik meg akarták akadályozni a fogolycserét. Azt ígérte, hogy ezek neve „valamikor nyilvánosságra kerül”.

A több mint öt év rabság után kiszabadult Oleh Szencov krími ukrán filmrendező a reptéren újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy a többi ukrán fogoly is mielőbb visszanyeri majd szabadságát. „Harcunk azonban még nem ér véget az utolsó fogoly kiszabadulásával sem. A győzelem még nagyon távol van” – tette hozzá.

Roman Szuscsenko, a fogságból szabadult ukrán újságíró köszönetet mondott nemcsak Zelenszkijnek, de elődjének, Petro Porosenko volt államfőnek is azért az erőfeszítésért, amit kiszbadításukért tettek.

A kiszabadult 24 haditengerészt – akik a Kercsi-szorosban tavaly történt incidens során estek orosz fogságba – és a többi ukrán foglyot a repülőtérről egyenesen Kijev egy katonai és egy elitkórházába szállították kivizsgálásra, illetve gyógykezelésre. Az egyik kiszabadult fogoly, Mikola Karpjuk, az UNA-UNSZO ukrán nacionalista szervezet tagja a repülőtéren elmondta, hogy a vele együtt elítélt társa, Sztanyiszlav Klih rendkívül súlyos állapotban van, pszichés problémáiról ügyvédei már korábban is beszámoltak fogva tartása alatt. Karpjukot és Klihet 2016-ban ítélte egy grozniji bíróság 22 és fél, illetve 20 évi fegyházbüntetésre azzal a váddal, hogy 1994-1995-ben harci tevékenységben vettek részt Csecsenföldön, és orosz katonákat öltek meg.

Julija Timosenko, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője a Facebookon „az év legjobb hírének” nevezte az ukrán foglyok kiszabadulását.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Lángokban áll egy 300 méteres felhőkarcoló Dubajban

info

Bréking: ő az! Öngyilkosságot követett el a cseh kórházban lövöldöző ámokfutó

Mazsi

Illegális terrorista szervezetnek nyilvánították az Iszlám Államot Izraelben

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------