Főoldal » Újraszámolták a szavazatokat Győrben: eldőlt Borkai Zsolt sorsa
Belföldi hírek

Újraszámolták a szavazatokat Győrben: eldőlt Borkai Zsolt sorsa

A szavazatok részleges újraszámlálását követően jogerősen is Borkai Zsolt lett Győr polgármestere – tájékoztatta a Győri Ítélőtábla szóvivője, Ferenczy Tamás, kedd este az MTI-t.

Borkai Zsolt 19 308 érvényes szavazatot, míg az ellenzék jelöltje, Glázer Tímea 18 662 érvényes szavazatot kapott az október 13-i választáson.

Ferenczy Tamás elmondta: Glázer Tímea a helyi választási bizottság határozatával szemben fellebbezést nyújtott be a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottsághoz, amelyben kérte a szavazatok újraszámlálását. A területi választási bizottságnak az újraszámolás eredményeit közlő határozata szerint Borkai Zsolt hét, Glázer Tímea pedig tíz érvényes szavazattal kapott kevesebbet.

A területi választási bizottság határozatával szemben az MSZP mint jelölő szervezet nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet a Győri Ítélőtáblához. Azt kérték, hogy a táblabíróság semmisítse meg a polgármester-választás eredményét, valamint, hogy ismételjék meg a választásokat.

A kérelem indoklásában az állt, hogy az egyes szavazókörökbe kiszállított szavazólapoknál nem lehet ellenőrizni az átadás-átvételi nyilvántartást, mivel a helyi választási bizottsághoz a szavazatok nem a Nemzeti Választási Iroda által rendszeresített kartondobozokban érkeztek vissza, hanem egy műanyag dobozban, amelynek az oldaláról hiányoztak a szavazókörbe került szavazólapok számát tartalmazó listák.

Az MSZP másodlagosan azt kérte, hogy az ítélőtábla számolja újra a polgármesteri szavazatokat és változtassa meg a területi választási bizottság határozatát.

Ferenczy Tamás azt is elmondta, hogy az ítélőtábla nem vizsgálhatta meg az elsődleges felülvizsgálati kérelmet, mert a kérelem tárgya, vagyis a megsemmisítés és a választás megismétlése nem volt tárgya a korábbi területi választási bizottsági eljárásnak. A korábbiakban hivatkozotthoz hasonló jogsértést az ítélőtábla nem vizsgálhat.

A másodlagos felülvizsgálati kérelem során a táblabíróság csak az MSZP által kérelmükben megjelölt polgármesteri szavazatokat számolta újra. A bíróság megállapítása szerint valóban hiányos volt a területi választási bizottság határozatának indoklása, viszont a rendelkezésre álló további iratokból, egyebek mellett a szavazatokat újraszámoló jegyzőkönyvekből és a szavazólapokból meg lehetett állapítani, hogy a területi választási bizottság mire alapozta határozatát, így nem volt szükség teljes újraszámolásra.

A szóvivő elmondta, hogy azokat a szavazatokat számolták újra, amelyeket a helyi választási bizottság először érvényesnek, majd a területi választási bizottság érvénytelennek nyilvánított, vagy fordítva. Ezek alapján a területi választási bizottság határozatához képest Borkai Zsolt hárommal, Glázer Tímea pedig eggyel több érvényes szavazatot kapott – írta az MTI.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Hasonló hírek

Nógrádi: amit most Merkel mond, azt Orbán már két éve mondja

Edit

Jövő májustól tervezi a kormány a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetését

info

Orbán Viktor a határzárat szorgalmazta az osztrák televízióban

Edit