Főoldal » Újraszámolták a szavazatokat Győrben: eldőlt Borkai Zsolt sorsa
Belföldi hírek

Újraszámolták a szavazatokat Győrben: eldőlt Borkai Zsolt sorsa

A szavazatok részleges újraszámlálását követően jogerősen is Borkai Zsolt lett Győr polgármestere – tájékoztatta a Győri Ítélőtábla szóvivője, Ferenczy Tamás, kedd este az MTI-t.

Borkai Zsolt 19 308 érvényes szavazatot, míg az ellenzék jelöltje, Glázer Tímea 18 662 érvényes szavazatot kapott az október 13-i választáson.

Ferenczy Tamás elmondta: Glázer Tímea a helyi választási bizottság határozatával szemben fellebbezést nyújtott be a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottsághoz, amelyben kérte a szavazatok újraszámlálását. A területi választási bizottságnak az újraszámolás eredményeit közlő határozata szerint Borkai Zsolt hét, Glázer Tímea pedig tíz érvényes szavazattal kapott kevesebbet.

A területi választási bizottság határozatával szemben az MSZP mint jelölő szervezet nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet a Győri Ítélőtáblához. Azt kérték, hogy a táblabíróság semmisítse meg a polgármester-választás eredményét, valamint, hogy ismételjék meg a választásokat.

A kérelem indoklásában az állt, hogy az egyes szavazókörökbe kiszállított szavazólapoknál nem lehet ellenőrizni az átadás-átvételi nyilvántartást, mivel a helyi választási bizottsághoz a szavazatok nem a Nemzeti Választási Iroda által rendszeresített kartondobozokban érkeztek vissza, hanem egy műanyag dobozban, amelynek az oldaláról hiányoztak a szavazókörbe került szavazólapok számát tartalmazó listák.

Az MSZP másodlagosan azt kérte, hogy az ítélőtábla számolja újra a polgármesteri szavazatokat és változtassa meg a területi választási bizottság határozatát.

Ferenczy Tamás azt is elmondta, hogy az ítélőtábla nem vizsgálhatta meg az elsődleges felülvizsgálati kérelmet, mert a kérelem tárgya, vagyis a megsemmisítés és a választás megismétlése nem volt tárgya a korábbi területi választási bizottsági eljárásnak. A korábbiakban hivatkozotthoz hasonló jogsértést az ítélőtábla nem vizsgálhat.

A másodlagos felülvizsgálati kérelem során a táblabíróság csak az MSZP által kérelmükben megjelölt polgármesteri szavazatokat számolta újra. A bíróság megállapítása szerint valóban hiányos volt a területi választási bizottság határozatának indoklása, viszont a rendelkezésre álló további iratokból, egyebek mellett a szavazatokat újraszámoló jegyzőkönyvekből és a szavazólapokból meg lehetett állapítani, hogy a területi választási bizottság mire alapozta határozatát, így nem volt szükség teljes újraszámolásra.

A szóvivő elmondta, hogy azokat a szavazatokat számolták újra, amelyeket a helyi választási bizottság először érvényesnek, majd a területi választási bizottság érvénytelennek nyilvánított, vagy fordítva. Ezek alapján a területi választási bizottság határozatához képest Borkai Zsolt hárommal, Glázer Tímea pedig eggyel több érvényes szavazatot kapott – írta az MTI.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Hasonló hírek

Életveszélyes szúnyogcsípés terjed Magyarországon – tünetek az embereken és az állatokon

Géza

Védőtöltéseket helyeztek át a Közép-Tiszán

Géza

Magyarország Kormánya: Ingyenesen hívható zöldszámokon lehet tanácsot kérni a koronavírusról!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------