Főoldal » Újraindult a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása – videók
Belföldi hírek

Újraindult a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása – videók

Másodszor is elindult az a nagyszabású projekt, melynek célkitűzése, hogy felszámolja a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet

– jelentette be a Twitteren az úszó szemétcsapda 25 éves feltalálója.

A holland Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt kitalálója fejlesztette ki a System 001 nevű rendszert, mely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll.

A rendszer feltalálójának az elmúlt években sikerült egy 70 fős csapatot létrehoznia, amelynek célja, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől.

Forrás: The Ocean Cleanup

A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő nagy csendes-óceáni szemétszigethez, a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, működését október 17-én kezdte meg. Tavaly év végén, több hónapnyi takarítás után meghibásodott, miután a műanyag cső nem bírta a szél és a hullámok dobálását, “elfáradt”. Visszavontatták Kaliforniába, ahol négy hónapon át javították.

A tisztírendszer fő eleme egy 600 méter hosszú cső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

Forrás: The Ocean Cleanup

A napenergiával működő lámpákkal, kamerákkal, szenzorokkal és műholdantennákkal felszerelt “takarítógép” folyamatosan jelzi a helyzetét, ennek alapján találja meg a hajó, amely az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja. Slat azt reméli, a jövőben hatvan szerkezet takarítja majd az óceánok vizeit.

Forrás: The Ocean Cleanup

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő mikroműanyagokat, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók, zacskók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését. A Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés.

Forrás: The Ocean Cleanup

szemétsziget azért alakult ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található, ami a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli. A Kalifornia és Hawaii között elterülő szemétsziget létezését először 1988-ban fedezték fel kutatók. Bár nem összefüggő felhalmozódásról van szó, a szakértők becslései szerint csak ezen a területen 1,8 billió műanyagdarab úszik a vízben.

erdekesvilag

Hasonló hírek

Ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni

Géza

Felelőtlen hívásokkal ne kockáztasd mások életét! Az ORFK Kommunikációs Szolgálat kisfilmje. Nézd meg és oszd meg! Hirmagazin.eu

Géza

KIEMELT HÍR: Komoly nehézség jön idén, mindenkit érint!

Géza