Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

“Újraindítjuk Magyarországot” – Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: megvan a 3,5 millió beoltott, nyithatnak a teraszok

Orbán Viktor bejelentette, hogy elértük a 3,5 milliós beoltott számot Magyarországon, ezzel pedig elindul az újranyitás következő lépcsője, azaz nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Mint ahogyan arról korábban a Blikk is beszámolt a kormány a beoltottak számától tette függővé az újranyitás mérföldköveit, 2,5 milliónál például nyithattak az üzletek és újraindulhattak a szolgáltatások.

Mindenki ezt olvassa most!

A miniszterelnök pedig ezt követően bejelentette, hogy az újranyitás következő lépcsőjét 3,5 millió beoltottban határozták meg. Hétvégén a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy ezt a számot előreláthatóan e hét közepén érhetjük el, ha pedig ez megvan, akkor akkor kinyithatnak a teraszok, ezzel pedig visszakaphatjuk a régi életünk egy darabját. A videóban arról is beszélt, hogy a vendéglátósokat azzal segítik, hogy az őket terhelő teraszdíjat eltörlik.

A miniszterelnök pénteken tett közzé egy videót a Facebook-oldalán, amelyben bejelentette, elértük a 3,5 millió beoltottat, így nyithatnak a teraszok, hosszabb nyitvatartás jön a boltokban, illetve fokozatosan újranyitják az iskolákat is.

“Három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot” olvasható a videónál.

Most hogy elértük ezt a beoltott számot nyithatnak a teraszok, erre vonatkozóan pedig a Magyar Közlönyben megjelent a Kormány 175/2021. (IV. 15.) Korm. rendelete az irányadó, melynek értelmében:

  • A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzlet (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
  • Este 9.30 óra és reggel 5 óra között a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása tilos.
  • A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével a vendéglátó üzleten belül mindenki köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
  • A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a) a vendéglátó üzlet vendéggel érintkező munkatársa az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon köteles maszkot viselni, b) a vendég nem köteles maszkot viselni.
  • A (2)–(4) bekezdés szerinti védelmi intézkedés betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.
  • A vendéglátó üzleten belül a) az ott foglalkoztatottak kivételével és b) a (7) bekezdés szerinti kivétellel tilos tartózkodni.
  • A vendéglátó üzleten belül való tartózkodás a) az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében és b) a vendéglátó üzlet mellékhelyiségének használata céljából az ehhez szükséges időtartamig megengedett, azzal, hogy a vendéglátó üzleten belül a megrendelt étel, illetve ital fogyasztása tilos.
  • A (6) és a (7) bekezdést nem kell alkalmazni a) a munkahelyi étteremre, illetve büfére, b) a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki, c) a köznevelési intézmény, valamint a szakképző intézmény (a továbbiakban: nevelési, oktatási intézmény) menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki, d) az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére.
  • A (6) és a (7) bekezdés szerinti védelmi intézkedés betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.
  • A Kormány felhívja a vendéglátó üzletek üzemeltetőit arra, hogy a vendéglátó üzletekben az általános közegészségügyi és járványügyi szabályokat fokozottan érvényesítsék.

Fontos, hogy a járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, tehát továbbra is kötelező a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A kormány május 23-ig meghosszabbította a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja.

4 millió beoltott a következő lélektani határ

A Blikk is megírta, hogy a Magyar Hírlap információi szerint a következő lélektani határ a 4 millió beoltott lehet. A lap információ szerint a kormány 4 millió beoltottnál is tervez könnyítéseket, nem is akármilyeneket. A négymilliós határnál várható a szállodák, fürdők, a mozik, színházak és más kulturális rendezvények újraindulása, amelyeket majd 18 éves kor felett hatályos védettségi igazolvány birtokában lehet látogatni, továbbá a vendéglátóhelyek beltereinek újranyitására is ezen mérföldkő átlépése után lehet számítani.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Miniszterelnök: most 50 százalék az esély, hogy az egészségügyi ellátórendszer kitart.. (frissül!)

Géza

A népszavazási törvény módosításáról vitáznak ma a képviselők

Edit

Somát sokkolta és Soma pofonja … Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------