Image default
Belföldi hírek

Újra találkozik Vlagyimir Putyin és Donald Trump

Folyamatban van egy Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök közötti találkozó előkészítése az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének jövő heti csúcstalálkozóján – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint az orosz és az amerikai elnök közötti bármilyen kapcsolatfelvétel lehetőségét “nehéz lenne túlbecsülni az összes nemzetközi ügy szempontjából”. Az APEC-csúcsot november 10-én és 11-én rendezik meg Vietnamban.

“Nem zárjuk ki egy ilyen találkozó lehetőségét, valóban egyeztetés folyik róla” – mondta az orosz elnöki szóvivő, hozzátéve, hogy hivatalos bejelentés akkor várható, amint a kölcsönönös egyeztetésen megállapodnak a részletekről.

Peszkov az ázsiai körútra készülő Trumpnak az amerikai Fox News hírtelevíziónak adott interjújában tett kijelentésére reagált. Orosz hírügynökségi beszámolók szerint az amerikai elnök közölte: “Lehet egy találkozónk Putyinnal. Putyin nagyon fontos, mert ők (az oroszok) segíthetnek nekünk Észak-Koreával és Szíriával kapcsolatban. Beszélnünk kell Ukrajnáról”.

Romlott a kapcsolatA két elnök eddig csak a G20 csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján találkozott egymással. A megbeszélésen szóba került a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás ügye is, ám a felek megegyeztek, hogy a múlt helyett inkább a kapcsolatok javítására fognak összpontosítani.

 A kétoldalú viszony azonban azóta tovább romlott. Trump augusztus elején kénytelen volt aláírni az Oroszország elleni szankciókat megszigorító törvényt, ami Moszkva szerint meghiúsította a közeledés reményét. Putyin elrendelte, hogy 755 fővel csökkentsék az oroszországi amerikai nagykövetség és főkonzulátusok létszámát, az amerikai külügyminisztérium pedig bezáratta Oroszország három egyesült államokbeli képviseletét.

Putyin Team mozgalom indulhatMás témáról szólva Peszkov kijelentette, hogy a Kreml üdvözli Alekszandr Ovecskinnek, az amerikai NHL Washington Capitals jégkorongcsapat kapitányának azt a kezdeményezését, hogy Putyin Team elnevezéssel társadalmi mozgalmat indítson az orosz elnök támogatására. Az orosz válogatott csatára szerdán az Instagram internetes közösségi hálózaton számolt be erről a szándékáról.

“Egészében véve feltétlenül üdvözöljük Szása kívánságát, hogy kifejezze elnökünk támogatását, különösen, mert ezt külföldről teszi” – mondta Peszkov.

Szavai szerint a Kremlnek egyelőre nincsen tudomása arról, hogy milyen formában valósul majd meg a kezdeményezés.

“Szása egy tényleg nagyon híres orosz, egy nagyon sikeres orosz, és tudjuk, hogy nagyra értékeli az elnököt” – hangoztatta a szóvivő.

Forrás: inforadio

Képek: karpatinfo, cnnmoney, bdgvietnam

Hasonló hírek

Skandináv lottó nyerőszámai

Edit

Antali Károly volt Buda-Cash fb-elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a cégnél

info

Friss hír: Balatonfüredi drogbotrány – a gimnázium igazgatója mindent cáfol

Géza