Hirmagazin.eu
Gazdaság

Újjáéledt a Bezerédi-Duna – egész évben lesz víz a medrében – képek, videó

A SWIETELSKY munkájával több mint hatvanezer köbméter iszapot távolítottak el a Mohács közelében fekvő Bezerédi-Duna-ágból.

Már többször beszámoltunk a a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) mintegy két és fél éve tartó projektjéről, melyben a Mohácshoz közel a Duna Bács-Kiskun megyei oldalán található Bezerédi-Duna-ágat revitalizálták.

A SWIETELSKY Építő Kft. munkájával egy 559 millió forintos környezetvédelmi fejlesztéssel élesztették újjá a több mint 4 kilométer hosszú mellékágat, melyet még a folyószabályozás idején választottak le a főmederről.

Száz év iszapjától szabadították meg a Bezerédi-Dunát

A beruházás elkészültével sajtóeseményt tartottak, melyen elhangozott: a mellékág az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Ennek következtében az elmúlt időszakban az év nagy részében szinte teljesen szárazon állt, mivel az ide bejutó víz ki is folyt, a területére egykor jellemző ártéri élővilág pedig egyre inkább visszaszorult.

Ezt a helyzetet orvosolta a SWIETELSKY: eltávolították a mederbe bedőlt fákat, valamint a földből készült áttöltéseket is és összesen 64 ezer köbméter hordalékot kotortak ki a Bezerédi-Dunából. A mellékág alsó torkolatánál zsilipet is építettek, melyen keresztül be lehet engedni a vizet a holtágba és az ártér területére. Emellett DDNP projektjében

a Bezerédi-Duna bal partján fekvő 3,11 hektáros tájidegen faültetvényben őshonos fákat telepítettek.

 

Januárban készült fotó a zsilipről (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

A rétisasok és a horgászok is jól jártak

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az idén megalakulásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő park egyik egyik legfontosabb feladatának a vizes élőhelyek megőrzését tekinti.

A holtág környezete az itt élő állatvilág: a rétisas, a fekete gólya, a gémfélék, a gázlómadarak szempontjából fontos táplálkozó- és költőhely, ugyanakkor a mellékág fontos rekreációs helyszín is, hiszen horgászhely, de korábban nem mindig volt a medrében víz – sorolta az igazgató.

magyarepitok

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nyáron csaknem ezer gyermek étkezhet ingyen Szolnokon

info

A kórházak felének van adóssága..

Géza

Közgazdász-életműdíjat kapott Chikán Attila

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------