Image default
Külföld

Újabb tornádó tarolt

Forrás: MTI

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államokban, ezúttal a déli Texas államban helyi idő szerint szombat délután: a forgószél legalább tizenegy ember életét oltotta ki, több tucat lakóházat döntött romba vagy rongált meg.

Újabb tornádó tarolt

A helyi média híradásai szerint a tornádó Dallasban, illetve Farmersville és Garland városokban, valamint Collin megyében okozott károkat, s összesen 600 építményt döntött romba. A szövetségi állam területén 25 ezren maradtak áram nélkül.

A legnagyobb pusztítást Garlandban végezte a vihar, ahol nyolc ember vesztette életét. A forgószél autókat borított fel és többtucatnyi házat tett a földdel egyenlővé. Dallasban és környékén hárman haltak meg. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy további emberek vannak az összedőlt épületek romjai alatt.

A tornádó miatt egy órán át állt a forgalom a Dallas-Fort Wirth nemzetközi repülőtéren, amely az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb légikikötője. A szélsőséges időjárás miatt összesen 440 járatot töröltek az országban.

A korábbi híradások szerint az Egyesült Államok délkeleti részén, Mississippi, Tennessee és Arkansas államban tomboló tornádók halálos áldozatainak a száma elérte a 18-at, és körülbelül hatvanan megsérültek. A meteorológiai szolgálat egy tucatnyi térségbeli szövetségi államra vonatkozóan adott ki riasztást tornádók keletkezésének veszélye miatt.

Az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban szerda óta tombol ítéletidő, az infrastruktúrában keletkezett károk miatt a szentestét több ezren áram nélkül töltötték. A sérültek számairól nincsenek pontos adatok, de többtucatnyian lehetnek.

Az előrejelzések szerint a hét végén folytatódik az ítéletidő az Egyesült Államok középső részén. Az ország déli és középső részein – elsősorban Texasban, Oklahomában, Új-Mexikóban, Missouriben, Kansasban és Arkansasban – nagy viharok várhatóak, további tornádókkal, jelentős hóeséssel, jégesővel és helyenként áradásokkal kell számolni. Új-Mexikóban például 60 centiméteres havat, Arkansasban pedig 15 centiméternyi esőt jósolnak a következő órákra.

Hasonló hírek

Készültségben a török légierő, pilótáik engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre

info

A lelőtt vadászgép miatt lemondják törökországi edzőtáborukat az orosz futballklubok

info

A flamand nacionalisták egyik vezetője abban reménykedik, hogy 2025-re megszűnik Belgium

info