Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb terrortámadásra készülhet az Iszlám Állam Európában
Külföld

Újabb terrortámadásra készülhet az Iszlám Állam Európában

Újabb támadásokra készülhet az Iszlám Állam terrorszervezet Európában, miután kiszorult a Közel-Keletről – figyelmeztet egy amerikai kutatóintézet.

Szakértőik szerint a következő merényletsorozat véresebb lehet még a 2015-ös párizsi terrortámadásnál is, amelyben százharmincheten haltak meg, és több mint négyszázan megsebesültek.

Az Iszlám Állam egyik utolsó bástyáját tavaly év végén foglalták el az amerikai katonák Szíriában. A terrorszervezet több nagyvárost is megszállt az országban az elmúlt években. Idén márciusban az amerikai támogatású kurd-arab Szíriai Demokratikus Erők végül bejelentette, hogy sikerült legyőzni a szervezetet.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a szervezet egykori harcosai mind a Közel-Keleten bujkálnak – fogalmazott Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 Unió28 című műsorában. Titkosszolgálati információk ugyanis azt jelzik, hogy tízezernél is több potenciális terrorista lehet Európában, akik

az illegális bevándorlással érkeztek a kontinensre.

Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország komoly csapásokat hajtott végre Szíriában az elmúlt években, és az Iszlám Állam úgynevezett „fészkét” sikerült felszámolni. Titkosszolgálati jelentések azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy Európában és Európa határainál, valamint a Közel-Keleten is több ezrével vannak az Iszlám Államhoz tartozó potenciális terroristák – hangsúlyozta.

Hozzátette, belga, francia és német titkosszolgálati jelentések arra hívják fel a figyelmet, hogy akár több mint tízezer potenciális terrorista is lehet ezekben az országokban.

Újabb merényletsorozatokra készülhetnek

Az Institute for the Study of War úgy látja, az Iszlám Állam újabb merényletsorozatra készülhet Európában. A szervezet célja, hogy visszafoglalja szíriai területét, másrészt terrortámadásokkal akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a vezér, Abu Bakr al-Bagdadi életben van.

Januárban a Fülöp-szigeteken robbantott a terrorszervezet, csaknem harmincan haltak meg, Srí Lankán pedig áprilisban hajtott végre több merényletet, amelyekben kétszáznál is többen veszítették életüket. A támadás fő célpontjai a keresztények voltak.

A terrorveszély tulajdonképpen hosszú ideje fennáll Európában, és állandó kockázatként mindig ráirányul a figyelem – jelentette ki Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Ez a veszély nyáron még jobban felértékelődik, hiszen az európaiak szeretnek különböző egzotikus országokba, akár Afrikába vagy a Közel-Keletre utazni, és ott rendszeresen történtek és történnek támadások mind a mai napig.

Nem sikerült a terrort felszámolni

Véleménye szerint ez azt üzeni, hogy nem sikerült a terrort felszámolni európai szinten, és annak a kockázatát világszinten sem sikerült megszüntetni. Az Iszlám Állam még mindig aktív, és jól látható az is, hogy rejtélyes módon mindig rendelkezik megfelelő pénzösszegekkel és támogatással ahhoz, hogy újraszervezze az erőit – fűzte hozzá.

Az amerikai kutatóintézet azt is megállapította, hogy mivel csak lassan tudták visszaszorítani az Iszlám Államot, a terrorszervezetnek volt ideje elrejteni a több száz millió dolláros vagyonát – erről beszélt Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. Szerinte a három éven keresztül fennálló Iszlám Állam képes volt fosztogatással és rablással vagyonhoz jutni.

m1

Hasonló hírek

Fiatal lányt rabolt a kegyetlen férfi, hogy mindennap megerőszakolhassa

Mazsi

Betilthatják a Korán utcai terjesztését Ausztriában

Mazsi

Fordulópont a migránskérdés európai kezelésében?

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------