Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Újabb szankciókkal sújtják az oroszokat

Újabb szankciókkal sújtják az oroszokat

Hirdetés

hirmagazin_2015-09-03_070512

Huszonkilenc embert és 33 jogi személyt sújtanak az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott új szankciói.

A 33 cég és intézmény az Oroszország által elfoglalt Krím félszigeten, Oroszországban, Ukrajnában, Cipruson, Finnországban, Romániában, Svájcban és Nagy-Britanniában (a Virgin-szigeteken) működik.

Az új szankciók érintenek olyanokat is, akiket már korábban is sújtottak amerikai gazdasági büntetőintézkedésekkel, beleértve Gennagyij Tyimcsenko gázkereskedőt, a Rosznyefty olajvállalatot és a fegyvergyártó Kalasnyikov konszernt. A szankciók kiterjednek a krími kikötőkre és a kompüzemeltetőre is.

Az érintettek egyesült államokbeli anyagi eszközeit zárolták, a velük folytatott üzleti tevékenységet a kereskedelmi tárca megtiltotta.
Az EU hat hónappal meghosszabbítja a szankcióit
Az EU-országoknak az unióhoz akkreditált nagykövetei szerdán megállapodtak abban, hogy hat hónappal meghosszabbítják azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket orosz, illetve oroszpárti ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben rendeltek el az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt.

A 149 természetes és 37 jogi személy elleni korlátozó intézkedések így jövő év március 15-ig hatályban maradnak. Az elhatározást még hivatalosan meg kell erősíteni az egyelőre érvényben levő lejárati napig, e hó 15-ig. Nem kétséges azonban, hogy ez meg fog történni.

A szankciók lényegi eleme az, hogy zárolták az érintettek Európában fellelhető javait – legfőképpen bankszámláit, bizonyos esetekben ingatlanait vagy más vagyontárgyait. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak az EU-országokba.

Az érintettek közt található Arkagyij Bahin orosz védelmi miniszterhelyettes, valamint Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi dzsúdópartnere, a jogi személyek közt pedig a Rosszija Bank.

Nem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, aminek a hatályát már a nyáron.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: