Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb riasztást adtak ki, most érkezik az apokaliptikus vihar, extrém mennyiségű esővel
Időjárás

Újabb riasztást adtak ki, most érkezik az apokaliptikus vihar, extrém mennyiségű esővel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora délután másodfokú riasztást adott ki az ország délnyugati részére a várható heves felhőszakadások miatt, melyek a következő órákban csaphatnak le. Az ország többi részére – kivéve a Tiszától keletre zivatarok miatt első fokú riasztás van érvényben.

A kora délutáni órákban nem csak az délnyugati országrészben, de a főváros közelében is megjelentek a zivatarfelhők, Budapest környékén nagy vihar várható.

Az Időkép radarfelvétele délután három óra előtt:

Délután három körül délnyugaton és Budapest környékén csoportosulnak a felhők / Forrás: időkép.hu Délután három körül délnyugaton és Budapest környékén csoportosulnak a felhők / Forrás: időkép.hu

Időközben a pénteki nap egészére már a fél országra – a Dunától nyugatra – van érvényben másodfokú figyelmeztetés:

Péntek: felhőszakadások, zivatarok, másodfokú figyelmeztetés a fél országra / Forrás: met.hu Péntek: felhőszakadások, zivatarok, másodfokú figyelmeztetés a fél országra / Forrás: met.hu

Szombatra gyakorlatilag az egész országban másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várható felhőszakadások miatt, első fokú pedig a zivatarok, esőzés miatt:

Szombaton gyakorlatilag az egész országban lehet extrém mennyiségű eső / Forrás: met.hu Szombaton gyakorlatilag az egész országban lehet extrém mennyiségű eső / Forrás: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint extrém mennyiségű csapadék várható, azonban abban nagy a bizonytalanság, hogy pontosan mely területeken.

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet, ami meghaladja a július teljes havi országos átlagot!

Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (> 50-70 mm) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Zivatarok, felhőszakadások is érkeznek

Eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat. Ma a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés, illetve 2 cm-nél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Illusztráció: Northfoto

Hasonló hírek

Most már jönnek a mínuszok

Edit

Csütörtöktől az ország egyik felének megkegyelmez az időjárás

Edit

Időjárás-előrejelzés péntekre – Mutatjuk, milyen időjárással indul a február

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------