Image default
Egészség - betegség

Újabb műtétre volt szüksége a májbeteg kislánynak, akinek édesapja mentette meg az életét

Gyula — Több mint tízórás műtéten van túl az a négy és fél éves kislány, akinek négy évvel ezelőtt édesapja, Riskó Rudolf (44) mentette meg az életét. A férfi saját mája egy darabját adta kislányának.

Hannánál, mint megírtuk, nem sokkal születése után olyan súlyos májbetegséget diagnosztizáltak, hogy az orvosok az átültetés mellett döntöttek. Hazánkban nem vállalták a kockázatos beavatkozást, így a család a németországi kieli klinikára utazott, ahol édesapja májának egy részét beültették Hanna testébe.

A szülők azonban ezt követően sem lehettek nyugodtak: a májtranszplantáció során beültetett műér nem működött rendesen, a kislány lépe már akkorára nőtt, mint egy felnőtt emberé.

Hanna nemrég esett át egy újabb, több mint tízórás műtéten, amely során sikerült megoldani a műér helyettesítését.

– Az operáció előtt megnézték, találni-e Hanna hasában olyan eret, ami megfelelő lenne ennek a rossz szakasznak a pótlására, de sajnos nem volt ilyen! – kezdte Rudolf, a kis Hanna édesapja. – Így a nyakban lévő ereket is átvizsgálták a doktorok. Ott sikerült is találni jót, de a beavatkozás így is nagy odafigyelést igényelt, hiszen ilyenkor továbbra is biztosítani kell, hogy a fejben megfelelő legyen a vérkeringés: hogy elegendő vér jusson az agyba – magyarázta az apuka.

Riskóék minden percben kislányuk mellett voltak

A rendkívül bonyolultnak számító beavatkozás szerencsére jól sikerült.

– Az eredményei is javultak, és a lépe is elkezdett zsugorodni. Mivel mindent rendben találtak az orvosok, mostanra már haza is jöhettünk! – újságolta Rudolf. Hozzátette: Hanna jól van, olyan eleven, mint amilyen a műtét előtt is volt.

– Még bizonyára kell egy kis idő, ameddig visszarázódunk, hiszen sokáig voltunk a klinikán: jó végre itthon lenni! – jegyezte meg Rudolf.

Évente 7 ezren halnak meg

Magyarországon évente mintegy 7000 beteg hal meg végstádiumú májelégtelenség miatt. Ebből körülbelül hatvan-hetven érintett szerepel a májtranszplantációs várólistán. Ők azok, akiknek állapota megengedi a beavatkozást. A várakozási idő alatt egy esztendőben átlagosan tizenöt-húsz beteg hal meg az életmentő szervre várva – írta a Semmelweis.hu.

Hasonló hírek

Egyetlen hagyma meggyógyíthat 5 egészségügyi problémát. Mutatjuk ezeket!

Mazsi

A női tüdőrák figyelmeztető jelei! Ne legyints rájuk!

Mazsi

Kísérlet egy magánklinikán. Egy ember kómában, öt életveszélyben

Edit