Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb lépés az albérletcsalók ellen
Gazdaság

Újabb lépés az albérletcsalók ellen

Egy új portál arra ad lehetőséget, hogy a bérlők és bérbeadók véleményezhessék egymást. A cél, hogy már ismeretlenül is pontosabban lássuk, kinek adunk ki lakást, illetve kitől bérlünk.

Kép: Utcazaj – blogspot
A kép illusztráció

Albérletcsalók ellen indult el a Rentingo.hu internetes portál, ami arra ad lehetőséget, hogy a bérlők és bérbeadók véleményezhessék egymást.

A bérlők nemcsak regisztrálnak az oldalra, hanem a fényképes profiljukon be is mutatkoznak. Leírják, hol dolgoznak, milyen iskolát végeztek, és hányan költöznének a lakásba – mondta az M1 Kosár című műsorában Danóczy Balázs, aki kollégáival közösen dolgozta ki az új albérletkereső módszert, ahol bérlő és bérbeadó kölcsönösen leellenőrizheti egymást.

„Nagyon nehéz jó és olcsó albérletet találni. Ez olyan piaci tényező, ami nem befolyásolható. Ám amit mi meg tudunk oldani, az az, hogy ne fusson bele senki albérletcsalásba” – mondta a Rentingo.hu alapítója.

A portálra referenciákat is feltöltenek a korábbi bérbeadótól és a jelenlegi munkáltatótól, és amikor egy hirdetést megfelelőnek ítélnek, akkor elindítják a kapcsolatfelvételt a bérbeadó felé – magyarázta.

A bérbeadó a profil alapján eldöntheti, felveszi-e a jelölttel a kapcsolatot.

Ez maradt el egy korábbi károsultnál, aki egy neves ingatlanirodát bízott meg bérlőkereséssel. Több százezer forintot fizetett, mégis egy nem fizető bérlőt kapott. Az illető csupán egyetlen alkalommal fizetett, most tízhavi bérleti díjjal tartozik, illetve a rezsivel is. Költözni nem hajlandó, hiába mondott fel neki a főbérlő. Az irodától valódi segítséget nem kapott, a sajnálkozáson túl az irodavezető csupán annyit közölt, hogy a pénzt nem tudják visszaadni.

Kivédhető a csalás

Vannak azonban cégek, ahol igyekeznek kivédeni az ilyen szituációkat a bérlő keresésekor. Egy komplex, összetett szerződést kötnek a bérlővel, a helyszínen jegyzőkönyvet és fotókat készítenek a lakásról, óraállásokról, így adják át a kulcsokat.

Dajka Zoltán, az Első Albérlet Felügyeleti és Követeléskezelő Bt. ügyvezetője elmondta: cégük például kér jövedelemigazolást és munkáltatói igazolást is.

Ugyanakkor garanciát a bérlőért a fentebb bemutatott portál sem tud vállalni, viszont rengeteg segítséget megad ahhoz, hogy mind a bérlő, mind a tulajdonos feltérképezze a másikat.

A bérlő a tapasztalatait is feltöltheti a tulajdonosról: nemcsak arról adhatnak le a véleményt, hogy a bérleti időszak alatt a bérbeadó korrekt volt-e, hanem arról is, hogy maga a kapcsolatfelvétel milyen volt. Könnyen lehetett-e megbeszélni időpontot, elment-e megnézni az ingatlant, amely megfelelt-e a valóságnak. A földhivatali nyilvántartásban pedig leellenőrzik, hogy a hirdető megegyezik-e az albérlet tulajdonosával.

Jelenleg Magyarországon több ezren élnek albérletben. A többség Budapesten bérel, valamint azokban a vidéki nagyvárosokban, ahol jók a munkalehetőségek.

Forrás: hirado.hu

Képek: afr.com, utcazaj-blogspot, fogyasztovedelmi.blog.hu

Hasonló hírek

Mit köteles tűrni a szomszéd és meddig mehet el az építtető?

Géza

Itt az online számlázás – tanácsok azoknak, akik még nem állnak készen

Géza

Másfél év alatt elkészül a Lánchíd és a Váralagút felújítása is

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------