Image default
Külföld

Újabb lépés a kereskedelmi háború lezárásához

A kínai és az amerikai piacok is fellélegeztek, miután a pekingi kereskedelmi tárca bejelentette: a jövő hét elején magasrangú amerikai delegáció érkezik Kínába, hogy elsimítsák a két ország közti feszült gazdasági viszonyt.

300 milliárd dollár – ekkora összegre rúg azon kínai és amerikai termékek értéke, amelyekre a világgazdaság két óriása védővámot vetett ki 2018-ban. Ez mintegy 84 ezer milliárd forintnak felel meg, ami a magyar GDP több mint kétszerese. Ekkora összegből a XI. kerületbe tervezett szuperkórházból 562 darabot lehetne felépíteni.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön azt írta közösségi oldalán: „a pénzügyminisztérium sok milliárd dollárt zsebelt be a vámokból, amiket Kínára és más olyan országokra” vetettek ki, „amelyek eddig nem bántak tisztességesen” az Egyesült Államokkal.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

The United States Treasury has taken in MANY billions of dollars from the Tariffs we are charging China and other countries that have not treated us fairly. In the meantime we are doing well in various Trade Negotiations currently going on. At some point this had to be done!

52,6 E ember beszél erről

A Nemzetközi Valutaalap elemzése szerint azonban a mérleg nyelve negatív irányba dőlhet úgy az Egyesült Államokban, mint Kínában:

mindkét ország GDP-je közel egy százalékot veszíthet, ha a kereskedelmi háború tovább folytatódik.

Az amerikai elnök azonban egy újabb, rekordösszegű vámemelésre is készült a múlt év végén: 200 milliárd dollár értékű kínai termékek védővámját emelte volna 10-ről 25 százalékra. A múlt hónap elején Argentínában megrendezett G20-csúcstalálkozón azonban tárgyalóasztalhoz ült Hszi Csinping kínai államfővel, és megegyeztek abban, hogy 90 napig elhalasztja az újabb vámterhek bevezetését.

Az államfői találkozó után most újra fellélegezhettek a piacok:

a kínai kereskedelmi tárca pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok helyettes kereskedelmi főképviselője vezetésével magas rangú amerikai delegáció érkezik hétfőn Pekingbe, hogy kísérletet tegyenek a két gazdaság nézeteltérései elsimítására.

Jól fogadták a hírt a befektetők: a sanghaji tőzsde fő mutatója 2,05 százalékkal, míg a legnagyobb jegyzett társaság indexe 2,4 százalékkal nőtt. A kereskedelmi háború elcsitulásának reménye jót tett a dollárnak is, amely újra erősödni kezdett.

Nyitókép: MTI/EPApool/Thomas Peter
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Nem vihetünk be laptopot az Egyesült Államokba

Mazsi

Elraboltak egy román biztonsági tisztségviselőt egy Burkina Fasó-i bányából

info

“Véletlenül” gyilkoltak katonákat az amerikaiak

Mazsi