Főoldal » Újabb látványos felvétel a Jupiter viharairól
Csillagászat, űrkutatás

Újabb látványos felvétel a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája által készített három felvételből, amelyet a gázóriás mellett elhaladva rögzített.

A szonda színes kamerával van felszerelve, a csillagászok pedig arra bátorították a laikus kutatókat, hogy az adatok használatával készítsék el saját képeiket a Jupiterről. Az egyik legjobban sikerült képest Kevin M Gill készítette – írja a BBC.com.

A NASA a Jupiter Marble (Jupiter-márvány) nevet adta a képnek, utalva a Földről korábban készített, Blue Marble (Kék márvány) címet kapó felvételekre.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill)(Fotó: EPA/NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill)

A kép a Jupiterről készített felvételekből mozaikszerűen áll össze, a felvételek 26 900-95 400 kilométeres távolságból készültek. Remek rálátást nyújtanak a déli félgömb viharaira és a híres Nagy Vörös Foltra.

Ez a látványos anticiklon, melynek már évszázadok óta ismert a létezése, lassan felfedi titkait a Juno-misszió előtt. Az űrszonda segítségével már megfigyelték, hogy központja 350 kilométeren nyúlik le a légkörbe. A kutatók remélik, hogy kutatásaikkal felfedhetik az anticiklont mozgató és feloszlását megakadályozó kulcsmechanizmusokat.

A Juno misszió nyers felvételeket készít, amelyek feldolgozásában egy erre létrehozott honlapon amatőr kutatók is részt vehetnek. A Juno által korábban készített képet itt tekinthetik meg.

mti

Hasonló hírek

Komoly vita a szuper hold körül, kinek van igaza?

Mazsi

Először figyelhették meg, ahogy egy fekete lyuk felfal egy neutroncsillagot

Géza

Útnak indították a Nap sarkvidékeit felderítő űrszondát

Géza