Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb koronavírus-meglepetés: az oltás nem ad majd teljes védelmet
Egészség - betegség

Újabb koronavírus-meglepetés: az oltás nem ad majd teljes védelmet

Az elsőként elkészülő koronavírus-vakcinák hatása még elmarad majd a most remélttől – mondta az Imperial College London professzora, aki az egyik hatóanyag-fejlesztő csapat vezetője is egyben.

Robin Shattock a Fortune-nek beszélt arról, hogy noha most a legfontosabb feladat, hogy a vírus ellen hatásos oltást fejlesszenek ki, az első vakcinák hatékonysága még nem lesz teljes, első körben az a valószínű, hogy olyan anyagot használnak majd, amely a súlyos tünetek kialakulását gátolja meg.

A világgazdaság újraindításának márpedig alapfeltétele, hogy a lehető leghamarabb legyen elérhető hatásos oltás, hiszen csak így oldhatók majd fel a korlátozások. Emiatt most dollármilliárdokat költenek a hatóanyagfejlesztésekre kis, ismeretlen cégektől a gyógyszeripari óriásokig. Van már köztük olyan vakcinajelölt, amely állatokban megakadályozta a súlyos tünetek kialakulását, most kezdődhet majd a kísérletek humán fázisa.

Szakértők szerint lehet, hogy első körben ez lesz a megoldás, mert ez is sokat segíthet, amíg piacra nem kerül a teljes védettséget biztosító oltás.

“A vakcinának a betegség ellen kell megvédenie, nem feltétlenül a fertőzés ellen”

– mondta egy kaliforniai virológusprofesszor, Dennis Burton.

Ugyanakkor ennek a változatnak óriási a veszélye is – figyelmeztetnek szakemberek. Ugyanis a beoltott emberek azt hihetik, hogy védettek a fertőzés ellen, holott csak tüneteik nem lesznek, viszont a fertőzést ugyanúgy terjeszthetik, mint jelenleg, amikor éppen azok jelentik a legnagyobb veszélyt, akik tünetmentesek, mégis fertőznek.

Nem lenne példa nélküli ez a vakcina, a jelenlegi oltások sem 100 százalékos hatásfokúak, és például a himlő esetén is előfordulhat, hogy a beoltott emberen nem látszanak a betegség tünetei, mégis meg tud fertőzni másokat.

A vakcináknak két jellemző típusa van. Általában legyengített vírust használnak, ami ellenanyag termelésére készteti a szervezetet. Ilyen típusú oltást fejleszt például a kínai Sinovac Biotech, és majmokon már jó kísérleti eredményeket hozott. Az Oxfordi Egyetemen és még számos helyen új módszerrel kísérleteznek: a koronavírus génjeit egy ártalmatlan vírusban viszik be a szervezetbe, ami szintén védekezésre készteti az immunrendszert.

“A vakcina akkor is siker lesz, ha meggátolja a fertőzést, és akkor is, ha a súlyos tüneteket szünteti meg”

– mondta a BBC-nek Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. A cég az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett oltását engedélyezés esetén már szeptemberben alkalmazná Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, de az Európai Unióval is leszerződött százmilliós nagyságrendben.

Az Egyesült Államokban is első körben a súlyos tünetek kialakulásának megakadályozását célozzák meg, az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) is olyan oltás engedélyezését mérlegeli, amely nyíltan csak a betegség és nem a fertőzés megelőzését célozza.

Nyitókép: Komka Péter
infostart / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Mitől romlanak könnyebben várandósság alatt a fogak?

info

A WHO is vizsgálódik a gyerekek rejtélyes megbetegedései ügyében

Géza

3535 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 11 idős krónikus beteg

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!