Image default
Gazdaság

Újabb jó hír Magyarországnak: jóval optimistább lett az IMF

Ismét jelentősen feljebb húzta a magyar gazdaság növekedési kilátásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a szervezet közgazdászai szerint az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

– olvasható a legfrissebb World Economic Outlook (WEO) kiadványban.
Az ország külső pozíciója kapcsán viszont borúlátóbbak lettek a szakértők, már az idén deficites lehet a fizetési mérlegünk.
A magyar és a nemzetközi gazdasági kilátásokról is szó lesz holnap a Budapest Economic Forum konferencián.

A tavalyi 4,9 százalékos növekedés után 2019-ben is alig lassít a magyar gazdaság az IMF kedden megjelent előrejelzése szerint, 4,6 százalékos GDP-növekedésre lehetünk képesek idén is. Ez egyébként már az első félév adatai után sejthető volt, hiszen 5,1 százalékos volt a növekedés, ahhoz már nagyon komoly lassulás kelleme, hogy csalódást okozzon a gazdaság.

A Valutaalap közgazdászai legutóbb idén áprilisban 3,6 százalékra lassuló magyar növekedést vetítettek előre, ezen javítottak most jelentősen. Ráadásul a 2020-as becslést is feljebb húzták a tavalyi 2,6 százalékról 3,3 százalékra.

A mostani frissített prognózis egyébként nagyjából megfelel a piaci konszenzusnak, az MNB szeptemberi inflációs jelentésében 4,5 százalékos idei és 3,3 százalékos 2020-as növekedésre számított, míg az Európai Bizottság 4,4 százalékra becsüli a várható idei bővülést.

Az inflációs előrejelzést is kicsit feljebb húzta a Valutaalap, szerintük 2019-ben és 2020-ban is 3,4 százalék lehet az éves átlagos pénzromlás. Közben viszont a fizetési mérlegünk egyenlege a GDP arányában a korábban várt fél százalék körüli többlet helyett már az idén deficitet hozhat. A munkanélküliségben már nincs jelentős tér lefelé, 3,5 százalék körül megállhat az állástalanok arányának csökkenése.

portfolio

Hasonló hírek

Érkeznek hamarosan az új rendszámok

Géza

Több ágazatban is vállalhatnak idénymunkát a közfoglalkoztatottak

info

Mintegy ötezer ember ingyenes utaztatásával indul a dunai hajózási szezon

info