Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb járványügyi álhír söpört végig a baloldali médián
Belföldi hírek

Újabb járványügyi álhír söpört végig a baloldali médián

A védekezés sikere ma elsősorban rajtuk múlik és egy ilyen helyzetben nem lehet hátulról megtámadni a járványügyi szakembereket, mert az országot támadják meg ezzel.

Így reagált Orbán Viktor a kórházi eszközökről és lélegeztetőgépekről szóló álhírekre. Csütörtökön az egész kormánykritikus sajtót végigjárta az a Népszava által indított álhír, hogy a kórházakban nincs elegendő eszköz a koronavírusos betegek ellátására. Ezt azóta többször, több helyen is cáfolták. Orbán Viktor azt mondta: a kamuvideó utáni kamuhír is hazugság – hangzott el az M1 Híradójában.

Koronavírusos beteget ápolnak a fővárosi Szent László kórházban. (Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu)

„Feszül a rendszer” – ezt írta csütörtökön a Népszava arról, hogy szerintük az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben és a Dél-Pesti Centrumkórházban sincs elegendő eszköz és szabad légzéssegítő berendezés, amikkel a válságos állapotban lévő fertőzötteket ápolni lehetne.

„A Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a »lélegeztető kapacitása betelt« – fogalmaznak a cikkben. Ezután arra is utalnak, hogy a Szent János Kórház egyik épületét is emiatt kellett kiüríteni. Bár a Népszava konkrét forrásokra nem, csupán egy a lap birtokába jutott állítólagos belső levélre hivatkozik, a hírt ezúttal is szinte az összes kormánykritikus hírportál átvette.

„Ha már most lélegeztetőgép kapacitás szűkében vagyunk, mi lesz később?” – a Privátbankár nevű internetes oldal ezzel a hangulatkeltő címmel közölte a Népszava által terjesztett információkat. Csakhogy konkrét tények helyett ők is úgy fogalmaznak: még jóval a második hullám tetőzése előtt az a hír járja, hogy a lélegeztető kapacitások beteltek.

Közben a sorhoz a többi, túlnyomóan kormánykritikus hírportál is csatlakozott. A Népszavában megjelent írást szinte szóról szóra átvette egyebek mellett a Zsúrpubi, a Magyar Narancs, de megosztotta például a HVG, a 24.hu és az Index is. A cikkekben arról is írtak, hogy a „Korányi Kórház” (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet – a szerk.) segítséget kért, mert saját erőből nem tudják biztosítani az ellátást.

Az álhír terjesztésébe Gyurcsány Ferenc pártja is bekapcsolódott. A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán csütörtökön a Népszava cikkére alapozva tartott sajtótájékoztatót, ahol ő is azt állította, hogy kevés a lélegeztetőgép a két budapesti kórházban.

A hírt még aznap cáfolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Közleményükben leszögezik: sem a Korányi, sem a Szent László kórházakban nem telt be a lélegeztető-kapacitás.

„A baloldalt is arra kérem, amelyikre ha jól látom egyébként nem lehet számítani most, a második hullámban sem, hogy ne támadják a járványügyi szakembereket”– mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök a lélegeztetőgépekről szóló álhírrel kapcsolatban hangsúlyozta: aki a járványügyi szakembereket támadja, az egyúttal az országot támadja.

„A védekezés sikere ma elsősorban rajtuk múlik és egy ilyen helyzetben nem lehet hátulról megtámadni a járványügyi szakembereket, mert az országot támadják meg ezzel. Ha nem lehet rájuk számítani a védekezésben, mint ahogy tudjuk, hogy nem lehet, akkor legalább ne támadják meg őket. Az a kamuvideó utáni kamuhír, hogy elfogynak a kórházak, nincs elég ember meg lélegeztetőgép, ennek semmi köze a valósághoz, ez mind hazugság és támadás, hátba támadják a védekezőket” – mondta a kormányfő.

Bőven van kórházi kapacitás

Pénteken az Emmi cáfolta a kórházi ágyak, valamint a lélegeztetőgépek pontos számával cáfolta a sajtóban megjelent álhíreket.

A legfrissebb adatok alapján jelenleg összesen 1839 lélegeztetésre alkalmas kórházi ágy van, amelyekből 812 a koronavírus-kezelésére lett felkészítve és ezeken jelenleg 29 beteg fekszik.

A további ágykapacitásokról azt írták: a koronavírusos betegek ellátására szánt 9487 kórházi ágyból 384-et használnak, lélegeztetőgépből pedig több mint 16 ezer áll rendelkezésre. Leszögezik azt is, hogy ezek a kapacitások szükség esetén tovább bővíthetők.

Az álhírterjesztők miatt egyébként az elmúlt időszakban több egészségügyi intézménynek is tisztázó közleményt kellett kiadnia. Áprilisban a Magyar Hang szintén egy állítólagos belső levélre hivatkozva az Országos Vérellátó Szolgálatról írta azt, hogy munkatársaik felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot. Az intézmény szinte azonnal cáfolta a hamis információt és leszögezte: protokolljukban kifejezetten ajánlják a maszkviselést.

Nem sokkal korábban a Semmelweis Egyetemnek a Quibit nevű oldalt kellett helyreigazítania, miután a portál névtelen forrásra hivatkozva azt állította, hogy két osztályt be kellett zárni a klinikán. A SOTE akkor közleményében hangsúlyozta: a jelenlegi járványügyi helyzetben különösen etikátlannak és szakmailag megengedhetetlennek tartják a pánikkeltő és ellenőrizetlen információk megjelentetését.

Müller Cecília is reagált a legfrissebb álhírre

Az országos tiszti főorvos is leszögezte, hogy a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására adottak mind a személyi, mind a tárgyi feltételek, még úgy is, hogy a pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog az ellátásra szoruló idősek száma is.

Az is leírta, hogy a cél az ellátás centralizálása, ezért előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe.

Leszögezte, hogy az operatív törzs döntése értelmében – ha az igények szükségessé teszik – bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy „katonai kórház” a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

Géza

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr beszéde a Terror Háza előtt

Géza

Operatív törzs: több mint 51 ezer szabálysértés a kijárási korlátozás megszegése miatt – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------