Főoldal » Újabb hírek jöt­tek a szét­vá­lasz­tott bang­la­desi ik­rek­ről
Tudástár - minden érdekesség

Újabb hírek jöt­tek a szét­vá­lasz­tott bang­la­desi ik­rek­ről

Újabb hírek érkeztek a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangladesi ikrekről, Rabiáról és Rukiáról, amiből a Ripost által megkérdezett szakértők szerint egyértelmű: a kislányok egyelőre életveszélyben vannak, bár állapotuk stabil. Dr. Csókay András idegsebész és csapata öt napja választotta szét a koponyájuknál összenőtt ikreket, egyiküknél nehézségek támadtak az agy szétválasztásánál. Még mindkettőjüket altatják.

Sikerült, de még mindig hosszú út áll előttünk…” – írta közösségi oldalán dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a magyar orvoscsoport tagja a 26 órás végső szétválasztó műtétet követően.

Erre utalnak dr. Csókay András idegsebész szavai is, akit a Mária Rádió idéz: „Csókay András doktor úr és kollégái újra köszönik az eddigi imatámogatást és újra kérik a Mária Rádió hallgatóit, olvasóit, hogy további imával segítsék a rendkívül nehéz és megterhelő műtétből a gyógyulást, az élethez szükséges szervi funkciók mielőbbi javulását!”

Orvostudományi bravúrt hajtottak végre

A Ripost orvosszakmai körökből úgy értesült, hogy a sziámi ikreket szétválasztó műtét óriási bravúr, tudományos előrelépés, melyet nemzetközi szinten is komoly figyelem, illetve elismerés kísér.

A magyar orvosok hősies munkája során szerzett gyakorlat és tapasztalatok kivétel nélkül a speciális műtéti technika fejlődését szolgálják. Ugyanakkor dr. Csókay András idegsebész szavai arra utalnak, hogy Rabia és Rukia életveszélyben van, a légzésük, a keringésük és az idegi funkcióik még nem álltak helyre, a következő napok sorsfordítók lesznek.

Továbbra is altatják az ikreket

Pénteken lesz egy hete, hogy a magyar orvosok a dakkai központi katonai kórházban szétválasztották a bangladesi sziámi ikreket.

„Az ikrek túl vannak a műtétet követő ötnapos időszakon. Az augusztus 2-án befejeződött operáció után még továbbra is szövődmények alakulhatnak ki” – nyilatkozta a Ripost kérdésére a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője.

„Vezető orvosaink állandó felügyelete, többek között a három magyar aneszteziológus helytállása szükséges a bangladesi kollégák segítségével. Az ikrek állapota változatlan, egy ilyen hosszú agyműtét után még indokolt az altatás.”

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ezt a fotót még a tapasztalt tudósok sem tudták kimagyarázni… – VIDEÓ

Mazsi

Amiről nem gondoltad, hogy látni fogod: így néz ki Noé bárkája

Mazsi

Hátborzongató dolgot rögzített éjszaka az időjárás-figyelő kamera – VIDEÓ

Mazsi