Főoldal » Újabb gyomrost vitt be az ENSZ a migráció ellen harcoló országoknak
Külföld

Újabb gyomrost vitt be az ENSZ a migráció ellen harcoló országoknak

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint nem lehet visszatoloncolni migránsokat azokba az országokba, ahol az éghajlatváltozás következményei közvetlenül fenyegeti őket.

Az emberi jogok megsértése miatt indíthatnak eljárást a jövőben azon országok ellen, amelyek olyan bevándorlókat toloncolnak vissza a hazájukba, akik a klímaváltozás miatt menekültek el onnan. A világszervezet döntése azután született meg, hogy Kiribatiból származó lakos Új-Zélandra menekült a tengerszint várható emelkedése elől. Új-Zélandon azonban elutasították a menedékkérelmét és kitoloncolták az országból. Az ügy hatalmas vitákat keltett, így az ENSZ jobbnak látta, ha szabályozza a hasonló eseteket.

Képünk illusztráció

Szakértők szerint azonban ezzel a döntésével veszélyes vizekre evezett az ENSZ. Egy 2018-as tanulmány szerint ugyanis pár éven belül közel 150 millióan hagyhatják el hazájukat az éghajlatváltozás miatt.

Érdekes adalék , a 110 ezer lakossal rendelkező és 33 korallszigetből álló Kiribati Köztársaság egyes tanulmányok szerint két évtizeden belül valóban eltűnhet a Föld felszínéről. A tengerszint ugyanis akkor nőhet arra a szintre, hogy teljesen elöntse a szigeteket.

Forrás: Ripost.hu

Hasonló hírek

Sikerült a dzsihadisták visszaszorítani Irakban

info

Sokan meghaltak egy ádeni merényletben

info

Theresa May megnyerte a bizalmi szavazást

Géza