Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb drámai adat érkezett Spanyolországból, de most nem a járványról
Külföld

Újabb drámai adat érkezett Spanyolországból, de most nem a járványról

Márciusban 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az országban. Ez a valaha mért legrosszabb havi adat.

A spanyol munkaügyi minisztérium szerint mindez a koronavírus miatti járványügyi korlátozások bevezetésével függ össze. A munkaügyi központok nyilvántartása alapján március 12-ig 2857-tel emelkedett az álláskeresők száma februárhoz képest, számuk azután ugrott meg, hogy az országban elrendelték a szükségállapot bevezetését, bezárták az iskolákat és szigorú feltételekhez kötötték a lakhelyelhagyást.

A Spanyolországot komolyan sújtó gazdasági válság idején sem volt ilyen mértékű növekedés,

a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt. A nyilvántartott munkanélküliek száma az idei év harmadik hónapjában meghaladta a 3,5 milliót. Éves viszonylatban, tavaly márciushoz képest 9 százalékkal, 293 ezerrel lett több állástalan. A munkanélküliség növekedésében leginkább a szolgáltatási szektor érintett, 8,9 százalékkal, 206 ezerrel lettek többen állás nélkül márciusban.

A társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplők száma mintegy 834 ezerrel csökkent úgy, hogy még március 11-ig az új befizetők száma csaknem 65 ezerrel emelkedett.

A spanyol kormány intézkedéscsomagot fogadott el a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, többen részesülhetnek munkanélküli ellátásban, mint amennyien egyébként jogosultak lennének. A kivételes helyzet miatt a munkanélküli ellátásokat a szokásosnál korábban utalják majd az érintetteknek. Mint mondta, a nyilvántartott munkanélküliek mintegy 65 százaléka, több mint 2,3 millió ember jogosult ellátásra az államtól.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, hétfőtől pedig leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar.

Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a dél-európai országban egy nap alatt 8102 újabb koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. Az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti
Forrás: Infostart / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nagy hibát követtek el Brüsszelben (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

CNN: az Iszlám Állam merényletet készít elő több európai célpont ellen

Edit

A „világi hívságok” ellen, a szív tisztasága mellett szólalt fel a pápa

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------