Főoldal » Újabb adatok derültek ki arról, hogy mekkora pénzek forognak a börtönbizniszben – videó
Gazdaság

Újabb adatok derültek ki arról, hogy mekkora pénzek forognak a börtönbizniszben – videó

Tizenkétezer pert indítottak már a magyar állam ellen a rabokat képviselő ügyvédek, a kártérítési összeg pedig megközelíti a tízmilliárd forintot.

A kormánypártok szerint dörzsölt ügyvédek és a Soros-szervezetek gazdagodnak ebből a pénzből. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője úgy fogalmazott: a bűnözőknek nem jutalom jár, hanem büntetés

Érzékenyítsék a bírákat, hogy a szabadságelvonást csak végső eszközként alkalmazzák. Börtönbüntetés helyett vezessenek be inkább házi őrizetet – egyebek mellett ezek a javaslatok szerepelnek a Magyar Helsinki Bizottság egy 2015-ös közleményében.

A dokumentumra a Tűzfalcsoport nevű internetes oldal hívta fel a figyelmet. Eszerint a civil szervezet úgy véli túlzsúfoltak a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetek, ám ezt nem új börtönök építésével, hanem az ítéletek enyhítésével kellene orvosolni.

A Tűzfalcsoport cikke szerint a Magyar Helsinki Bizottság korábban azzal is büszkélkedett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 231 millió forintos kártérítést ítélt meg Magyarországgal szemben 43 rabnak a rossz börtönkörülmények miatt.

Egyre több a férőhely a büntetés-végrehajtásban

A kiskunhalasi börtönt tavaly februárban adták át. A 470 fogvatartott elhelyezésére alkalmas épületegyüttesben 101 zárka van, a legkisebb három-, a legnagyobb nyolcszemélyes. Varga Judit igazságügyi miniszter az M1-en azt hangsúlyozta: egyre több a férőhely a büntetés-végrehajtásban, így indokolt felülvizsgálni a rabok kártérítési pereit lehetővé tevő jogszabályokat.

Tavaly közfelháborodást váltott ki, hogy a bíróság két olaszliszkai lincselőnek is kártérítést ítélt meg a börtönkörülményekre hivatkozva, míg az agyonvert Szögi Lajos családja 11 éve nem jut hozzá a megítélt kártérítéshez.

A börtönbiznisz csúcstartója egy 33 éves férfi, aki 8 és fél év börtön után 8 millió forintot kapott, vagyis minden leült év után egy milliót. A rabok ma már egymásnak ajánlgatják az ügyvédeket, akik 15–20 százalékos sikerdíjért vállalják, hogy perelnek.

Jogvédő szervezetek és ügyvédi irodák is hirdetik magukat

Jogvédő szervezetek és ügyvédi irodák is hirdetik magukat. Az egyik honlapon például arról írnak, hogy segítenek pénzt szerezni azzal, hogy a börtönkörülményekre hivatkozva perelnek.

Ezt a módszert alkalmazza a Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság is. Honlapjukon azt írják: segítenek a raboknak, ha problémájuk van az étrenddel, esetleg egyéb panaszuk van.

A civil szervezettel kapcsolatban a Tűzfalcsoport most arra is felhívta a figyelmet, hogy a börtönöket figyelő programjukat egyebek mellett az Európai Unió támogatásából fedezték.

A KDNP frakciószóvivője szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig összesen 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen a rabokat képviselő ügyvédek, a kártérítési összeg pedig megközelíti a tízmilliárd forintot, amiből a kormánypártok szerint a dörzsölt ügyvédek és a Soros-szervezetek gazdagodnak.

Nacsa Lőrinc elmondta: a Fidesz–KDNP a parlamentben kész minden támogatást megadni a kormánynak ahhoz, hogy véget vessen a börtönbiznisznek.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A milliomos hajléktalan! Oszd meg!

Géza

Tárgyalnak a kenyér áfájának csökkentéséről

Géza

Madárinfluenza egy Békés megyei kacsaállományban

info